ΟΟΣΑ: Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Η κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας παραμένει πολύ δύσκολη, αν και υπάρχουν πρόσφατα κάποιες ενδείξεις βελτίωσής της, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2015).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ , μόλις 50% ενώ το ποσοστό ανεργίας το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ (25,6% τον Μάρτιο) και οι τρεις στους τέσσερις άνεργους αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας και της Ισπανίας θα κινούνται πάνω από το 20% έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Στη νεολαία το 50% σχεδόν των νέων ηλικίας 15 - 24 ετών είναι άνεργοι, ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15-29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς επιμόρφωση ή εξειδίκευση.

Ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί στη χώρα μας στο 45% του μέσου μισθού, ποσοστό που είναι αποτέλεσμα της μείωσης του  το 2012 κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους μικρότερους των 25 ετών. «Επιπλέον, αν ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές», σημειώνει η έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ θα επέφερε μια σημαντική αύξηση. Προτέινεται εναλλακτικά να μειωθούν οι εισφορές τους για την κοινωνική ασφάλιση ή να καθιερωθούν εργασιακά επιδόματα».

«Η ενεργός στήριξη στην Ελλάδα για την απασχόληση των άνεργων και των χαμηλόμισθων παραμένει περιορισμένη», σημειώνει επίσης ο Οργανισμός.

Τονίζεται στην έκθεση ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης στον ΟΟΣΑ ενισχύεται με βραδύ ρυθμό, αλλά οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έως το τέλος του 2016.

Σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 42 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις χώρας του ΟΟΣΑ, λιγότεροι από τα 45 εκατομμύρια το 2014, αλλά 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με πριν από την κρίση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ