Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα - Αυξήσεις σε τσιγάρα, καφέ, είδη διατροφής και ίντερνετ

Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα - Αυξήσεις σε τσιγάρα, καφέ, είδη διατροφής και ίντερνετ Facebook Twitter
15

Δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, με το οποίο αυξάνονται οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι που ισχύουν σήμερα όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» και ο δημοσιογράφος Προκόπης Χατζηνικολάου.

Στη νέα επερχόμενη φοροκαταιγίδα περιλαμβάνονται διάφορες ανατιμήσεις όπως αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, αλκοόλ, καύσιμα, καφέ και είδη διατροφής, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ:

• Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στον συντελεστή 23% κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου ενδεχομένως να μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2018. Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά – χυμοί.

2. Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.

3. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• Αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. (τέλη). Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο. Οι αναπροσαρμογές των συντελεστών θα γίνουν από τον Ιούνιο του 2016.

• Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το ανωτέρω μέτρο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο 2016.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό τον Ιούνιο του 2016. Επίσης, θα επιβληθεί φόρος και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (1η Ιανουαρίου 2017).

• Επιβολή φόρου στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

• Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

• Επιβολή φόρου 35% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την αντικατάσταση του τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή).

• Επιβολή φόρου 5% στο Ιντερνετ (broadband) και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από τον Ιούλιο του 2016.

• Αύξηση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα (UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies) από τον Ιούλιο του 2016.

• Αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών.

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Να τα υλοποιήσουμε όλα αυτά, οκ! Και ας πούμε ότι οι Έλληνες έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε υπό αυτούς τους οικονομικούς όρους (ούτε κατά διάνοια, αλλά τέσπα). Και ας μας δώσουν για αντάλλαγμα την επιμήκυνση (ακα: ελάφρυνση) της αποπληρωμής του χρέους. Ας διαγράψουν ακόμα και τμήμα αυτού! Θα ήθελα κάποιος - ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ- να μου περιγράψει την συνέχεια. Πως θα εξελιχτεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, μέσω ενός ρεαλιστικού σεναρίου - όσο αισιόδοξο και αν είναι αυτό.Γιατί εγώ προσωπικά δεν ξέρω, ούτε μπορώ καν να φανταστώ. Πως θα μπορέσουμε με 24% ΦΠΑ, με φορολογία αποτρεπτική για οποιοδήποτε επιχειρείν, με τα ακριβότερα καύσιμα στην ΕΕ, με κεφαλικούς φόρους ασύνδετους με το πραγματικό εισόδημα, με τις ακριβότερες τουριστικές διανυκτερεύσεις στην γειτονιά, με το πολυπλοκότερο νομοθετικό σύστημα, με την ανικανότερη (εκ φύσεως και δομής) δημόσια διοίκηση, που είναι παράλληλα απίστευτα διαβρωμένη από την διαφθορά και πνιγμένη στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία, με μια από τις χειρότερες και ανεπαρκέστερες παραγωγικές υποδομές εντός της ΕΕ, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και τομείς, με πρακτικά ανύπαρκτες εμπορικές οδούς και συνεργασίες, με απαράδεκτα αναιμική τεχνογνωσία και παραγωγή αυτής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ένα κράτος εχθρικό προς το πολίτη και απίστευτα αναξιόπιστο, αλλά και -κυρίως- μια ολάκερη κοινωνία που δεν έχει συνείδηση και νοοτροπία υγιούς αγοράς, παραγωγής, συνεργασίας, ανάπτυξης, ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ?Ειλικρινέστατα, θα ήθελα -όποιος μπορεί- να μου δώσει μια απάντηση...
Οι ξένοι επενδυτές που συνωστίζονται στην Ειδομένη έχοντας κλείσει την γραμμή για 2 μήνες!@Λεόντιε πλάκα κάνω , συμφωνώ απόλυτα μαζί σου δεν υπάρχει συνέχεια γιατί απλά δεν υπάρχει σχέδιο. Ειναι εμφανές ότι το μοναδικό πλάνο που υπάρχει αφορά ΜΟΝΟ την διάσωση του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ !
Έχω προπολλού ξεπεράσει το στάδιο του "δεν έχουμε σχέδιο". Ακόμη και της ανικανότητας του Ελληνικού κράτους να καταστρώσει ένα τέτοιο. Ο κύριος προβληματισμός μου εντοπίζεται πια στο ότι θεωρώ αδύνατο να καταστρωθεί ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πλάνο υπό αυτούς τους όρους. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος, γιαυτό και ζητάω την βοήθεια του κοινού.
Μοναχα ενα νεο σχεδιο Μαρσαλ με ενεσεις τεχνογνωσιας, αποκεντρωση, νοικοκυρεμα δημοσιου τομεα κ εκπαιδευσης, μπορει να βαλει θεμελια για αναπτυξη. Εχει τυπωθει ποτε βιβλιο που να εξηγει τι εστι κρατος, ποια η δομη, λειτουργια, στελεχωση με στοιχεια επικοινωνιας του ; Για την ευκολη δαιμονοποιηση του κρατους στην Ελλαδα, καποιος μπορει να γραψει ολοκληρη βιβλιοθηκη. Ποσοι γνωριζουν το μητρωο του κρατους ( για να δωσω ενα παραδειγμα ) ; Μια αρχη θα μπορουσε να γινει απο την αποφυγη της παρτικιουλαριστικης συλληψης του. Προτεινω κατι : Ποσο θα κοστιζε να φτιαχτει μια τηλεοπτικη εκπομπη που να μελετα τη λειτουργια του κρατους σε συγκεκριμενα ζητηματα που αφορουν πολλους πολιτες και να προσπαθουσε να τα λυσει, εκλα'ι'κευοντας το στη συνειδηση των πολιτων ; Ποτε προσπαθησαν οι ιδιοι οι πολιτες να ρεφορμαρουν την λειτουργια του κρατους ; Να το μελετησουν εξω απο προσωπικα συμφεροντα 'η εμπειριες ;Ποσοι γνωριζουν τα ονοματα των διπλωματων μας ; Αυτα των ακολουθων τυπου ( αυτο το τοσο σοβαρο τομεα, την φωνη της χωρας ουσιαστικα, αφου απο ιστοσελιδες υπουργειων δε τα παμε τοσο καλα ) ; Χιλια δυο πραγματα μπορουμε να κανουμε αν υπαρχει μερακι, συνεση και αγαπη να δουμε την Ελλαδα και το κρατος της ως ενα ενδιαφερον προτζεκτ.Συγχαρητηρια για την αναρτηση σου, φιλε.
Ναι, ας το πάμε λοιπόν στο 30% κι άς αφήσουμε τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις αυξήσεις και τους επιχειρηματίες να γίνουν παραγωγικότεροι - μέχρι να φύγουν για Βουλγαρία ή Κύπρο όσοι απέμειναν και να έχουμε μόνο φαγάδικα- φαρμακεία- κινητομάγαζα και καφέ. Η πιό πάνω απάντηση του Κιμ Γιονκ Ούν όμως φανερώνει το γιατί οι δημ. υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα εντός ολίγου.
η αληθινη τραγωδια ειναι οτι εχουμε " και να έχουμε μόνο φαγάδικα- φαρμακεία- κινητομάγαζα και καφέ. Πηγή: www.lifo.gr" ακριβως επειδη οποιοσδηποτε επιχειρηση πρεπει να λειτουυργει χωρις μαυρα, καταδικαζεται σε αφανισμο.Η αυξηση της φορολογιας, το κρατος χωρις νοημα, πχ καθαριστριες δημοσιες υπαλληλοι, ερευνητικο προσωπικο σε ΑΕΙ, διορισμένο ως ... δασκαλοι, κλπ, κανει την μαφια, και την παραοικονομια να εξαπλωνεται....παρακμη σανο ψεκασμος αλλα το λουμπεν.τβ να ειναι καλα να διδασκει τζαμπα οικονομια.
Έχεις νύχτα με πράσσινο φεγγάρι, όσον αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο.1)Δεν υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων ( γιατί σχεδόν όλες έχουν φύγει και όσες έχουν καθίσει είναι μετρημένες στα δάχτυλα.)2)Όλες τις επιβαρύνσεις θα τις φάει ο καταναλωτής.3)Οι απολύσεις θα γίνουν καθημερινή συνήθεια.( οι περισσότεροι θα πληρώνονται για 4ωρο και θα χτυπάνε 9ωρα!)4)Το ΦΠΑ για να γίνει μαύρο χρήμα πρέπει να γίνει αυτό λ.χ. το ποδήλατο κάνει 100€ και ο φόρος του κράτους (φπα) 24% άρα το αγοράζεις 124€ . Τώρα, αν στο δώσει 124€ χώρις απόδειξη είσαι μάπας αλλά συνήθως, σου λέει αυτός, με λίγο παζάρι, πάρτο χώρις απόδειξη 110€, σε συμφέρει γιατί εσύ γλυτώνεις 14€ και αυτός, δείχνει λιγότερα έσοδα ενώ έχει βγάλει και 10€ από το φόρο.Είναι και άλλα πολλά.Παράλληλα , εσύ κερδίζεις καθώς και αυτός που πουλά.Τέλος, το κράτος χάνει γιατί είναι ανόητο και δεν τον ενδιαφέρει να φέρει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι κάτι απλό, που όταν θελήσει να γίνει, θά γίνει...!
ΠΦΑ = Πτώχευσιν Φυγείν Αδύνατον.Η ελπίδα έρχεται συντρόφια!!!Λοιπές Αγγελίες:- Πωλείται μητέρα συντρόφου, αγρατζούνιστη, ατρακάριστη, με μικρό αριθμό χιλιομέτρων και βιβλίο service. Έχει γαλουχήσει στέλεχος κυβερνώντος κόμματος με γνήσιες σοσιαλιστικές ιδέες, κουβανικά και νταούλι (όχι τα φλώρικα γαλλικά και πιάνο των μπουρζουάδων!!!!). Τιμή χαμηλή λόγω επείγουσας ανάγκης παραμονής στην εξουσία. Πληροφορίες, κον Αλέξη, κατα(θ)ληψία ή κα Περιστέρα, ντοκτορούχα με φωτογραφική διάταξη.ΥΓ: Μπορεί να πουλάμε τη μάνα μας για να παραμείνουμε στην εξουσία αλλά ποτέ την ιδεολογία μας! Αυτό θα πει ηθικό πλεονέχτημα ε;;;;;;;;; Σάς σκίσαμε οπορτουνιστές γερμανοτσολιάδες, χα!!!!!!!!!!
Τις αυξήσεις θα της απορροφήσει ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων, κατά συνέπεια ο καταναλωτής δεν έχει παρα να επιλεγει αυτές που κράτουν τις τιμές ίδιες., πιεζοντας τις λοιπές να πάρουν πίσω τυχόν αυξήσεις που θα κάνουν λόγω μειούμενης πελατείας. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να γίνουν παραγωγικότεροι, να μειωσουν το ενεργειακό κόστος, να κάνουν προσλήψεις, μιας και θα πάρουν πολλαπλάσια τα λεφτά τους πίσω εαν ο κόσμος έχει εισόδημα παρα τίποτα. Και χρειάζεται εγρήγορση απο εμάς τους καταναλωτές. Διοτι εαν δεν κοβεται απόδειξη η αύξηση του ΦΠΑ από υποτιθέμενο προβλημα για έναν επιχειρηματία μετατρεπεται σε μαύρο κέρδος, δεδομένου οτι όταν δεν κόβουν απόδειξη σου χρεώνουν και το ΦΠΑ. Και κλαιγονται για το ΦΠΑ και το παντελονιαζουν καταμαυρο
Και για πες, πως τους έχεις τους Έλληνες επιχειρηματίες στο μυαλό σου; Γιατί δεν περνάνε καθόλου εύκολα ανθρωπέ μου, και εφόσον δεν γνωρίζεις ο ίδιος μην τα κάνεις χειρότερα τουλάχιστον. Ξέρεις πως είναι να βλέπεις το εισόδημα σου να μειώνεται ΚΑΤΑ 80-90% και το κράτος όχι μόνο να μην σε ελαφρύνει φορολογικά, αλλά να προχωράει σε φοροαυξήσεις και έκτακτες εισφορές? Βγες από το σπίτι σου και κάνε μια βόλτα, ίσως πετύχεις κάτι μαγαζιά που έχουν βάλει λουκέτο.
Έχεις νύχτα με πράσσινο φεγγάρι, όσον αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο.1)Δεν υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων ( γιατί σχεδόν όλες έχουν φύγει και όσες έχουν καθίσει είναι μετρημένες στα δάχτυλα.)2)Όλες τις επιβαρύνσεις θα τις φάει ο καταναλωτής.3)Οι απολύσεις θα γίνουν καθημερινή συνήθεια.( οι περισσότεροι θα πληρώνονται για 4ωρο και θα χτυπάνε 9ωρα!)4)Το ΦΠΑ για να γίνει μαύρο χρήμα πρέπει να γίνει αυτό λ.χ. το ποδήλατο κάνει 100€ και ο φόρος του κράτους (φπα) 24% άρα το αγοράζεις 124€ . Τώρα, αν στο δώσει 124€ χώρις απόδειξη είσαι μάπας αλλά συνήθως, σου λέει αυτός, με λίγο παζάρι, πάρτο χώρις απόδειξη 110€, σε συμφέρει γιατί εσύ γλυτώνεις 14€ και αυτός, δείχνει λιγότερα έσοδα ενώ έχει βγάλει και 10€ από το φόρο.Είναι και άλλα πολλά.Παράλληλα , εσύ κερδίζεις καθώς και αυτός που πουλά.Τέλος, το κράτος χάνει γιατί είναι ανόητο και δεν τον ενδιαφέρει να φέρει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι κάτι απλό, που όταν θελήσει να γίνει, θά γίνει...!
Ενώ αυτά που γράφεις είναι θεωρητικά σωστά, έχεις μαύρα μεσάνυχτα από το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, αυτή την εκτός ευρύτερου δημοσίου τομέα. Πλέον περάσαμε το σημείο όπου το να φοροδιαφύγεις από αυτά τα μέτρα δεν συνιστά πράξη παρανομίας, αλλά την τελευταία απεγνωσμένη πράξη αυτοάμυνας απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται.