Νέα βουτιά για το πετρέλαιο μετά το «ναυάγιο» στη Ντόχα

Νέα βουτιά για το πετρέλαιο μετά το «ναυάγιο» στη Ντόχα Facebook Twitter
1

Η αδυναμία των μελών του ΟΠΕΚ (Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κουβέιτ, κ.α., εκτός του Ιράν) που συνεδρίασαν χτες στη Ντόχα του Κατάρ να καταλήξουν σε συμφωνία, προκάλεσε νέα βουτιά στην τιμή του πετρελαίου, σε ποσοστό πάνω από 5%.

«Δεν υπάρχει συμφωνία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Πετρελαϊκών Πηγών της Νιγηρίας, Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκουου μετά το πέρας των συνομιλιών. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ δήλωσε πως ένα ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής θα συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ τον επόμενο Ιούνιο στη Βιέννη.

Βασικός λόγος για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το πάγωμα της παραγωγής ήταν η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει σε ένα deal που δεν θα περιελάμβανε το Ιράν. Η Τεχεράνη, ωστόσο μετά την άρση των κυρώσεων τον περασμένο Ιανουάριο φέρεται να δήλωσε πως η μόνη περίπτωση να συμμετάσχει σε μία συμφωνία είναι να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν μία πτωτική πορεία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η Σαουδική Αραβία προσπαθώντας να ανασχέσει την επανάσταση των ΗΠΑ στο χώρο των καυσίμων με την εξαγωγή πετρελαίου σχιστόλιθου, αρνήθηκε να κάνει στην άκρη και να δημιουργήσει χώρο στις παγκόσμιες αγορές για τις αμερικανικές αντλίες πετρελαίου μειώνοντας τα επίπεδα παραγωγής.

Αξιωματούχοι της χώρα διαφώνησαν με την τακτική αυτή καθώς υποστηρίζουν πως η μείωση δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού οι ΗΠΑ θα συνέχιζαν την παραγωγή, αρπάζοντας από μόνες τους το μερίδιο της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές έχουν πέσει από τη μέγιστη τιμή των 115.71 δολαρίων ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2014, κάτω από τα 30 δολάρια, ενώ πρόσφατα επέστρεψαν στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Κανένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν περίμεναν ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει τόσο χαμηλά και θα παραμείνει σ αυτά τα επίπεδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, το Ιράν κάλεσε άλλους πετρελαιοπαραγωγούς να συνεχίσουν τις συνομιλίες για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του αργού, αλλά επέμεινε ότι είναι δικαιολογημένο να μην παγώνει τη δική του παραγωγή.


Ο Χουσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Shana μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των παραγωγών στη Ντόχα.


«Στηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός του Οργανισμού και τις προσπάθειες να επέλθει σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου και καλούμε όλους τους παραγωγούς να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους», δήλωσε ο Αρντεμπιλί.


Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά, το οποίο έχασε όταν επλήγη από οικονομικές κυρώσεις και ότι «η θέση του υποστηρίζεται από τα περισσότερα κράτη εντός και εκτός του ΟΠΕΚ σε όλο τον κόσμο».


Ο Αρντεμπιλί δήλωσε ότι, εάν το Ιράν συμμετείχε στο προτεινόμενο πάγωμα της παραγωγής, ουσιαστικά θα ήταν σαν να διατηρούσε τις κυρώσεις σε βάρος του.


«Αυτοί που αντιτάχθηκαν στην πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων και την άρση των σκληρών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας... πρότειναν το πάγωμα της παραγωγής τον Ιανουάριο του 2016, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί», δήλωσε ο Αρντεμπιλί, αναφερόμενος προφανώς στη Σαουδική Αραβία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια