TIME: Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να διαλύσει την Ευρώπη

TIME: Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να διαλύσει την Ευρώπη Facebook Twitter
1

Λίγους μήνες και μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες πριν, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ήταν το υπ' αριθμόν 1 θέμα συζήτησης στην Ευρώπη. Ωστόσο παρά την περσινή διάσωση, η Ελλάδα και οι αγώνες της θα μπορούσαν εκ νέου να φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο χείλος του γκρεμού, καθώς η διαδικασία μεταρρυθμίσεων οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση.

Αυτό υποστηρίζει το περιοδικό Time στο δημοσίευμά του με τίτλο "Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να διαλύσει την Ευρώπη", όπου εξετάζει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία στην χώρα σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση και τον αντίκτυπο που έχει όλο αυτό, πρώτα στην Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ κι ύστερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

"Ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει με το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένα χρόνο στην εξουσία, τίθεται ένα επίμαχο ερώτημα: η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Τα ελληνικά συνδικάτα απάντησαν στις απειλές για περικοπές συντάξεων με απεργίες και έντονες διαδηλώσεις" αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας κατέχει στο Κοινοβούλιο μόλις 153 έδρες σε σύνολο 300, "μια ελάχιστη πλειοψηφία που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών". 

Σύμφωνα με το Time, επιπλέον πρόβλημα για τον Τσίπρα αποτελεί η Νέα Δημοκρατία και ο τωρινός επικεφαλής της Κυριάκος Μητσοτάκης, "ένας αξιόπιστος και ικανός μεταρρυθμιστής", όπως τον χαρακτηρίζει. "Ο Μητσοτάκης έχει πολύ έξυπνα αποδεχθεί τους αριθμούς του πακέτου διάσωσης, αμφισβητώντας όμως κάθε βήμα που κάνει ο Τσίπρας για να τους πετύχει" σημειώνει το περιοδικό.

"Και σαν να μην είχε η Αθήνα ήδη αρκετά προβλήματα, η αδυναμία της χώρας να επιβραδύνει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη έχει εξοργίσει τους φορείς της ΕΕ" συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει μόλις δύο από τους πέντε συνολικά χώρους υποδοχής προσφύγων που υποσχέθηκε και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν τώρα να πετάξουν τη χώρα έξω από την Σένγκεν, αν ο Τσίπρας δεν συμμορφωθεί. "Κάτι τέτοιο θα αφήσει την Ελλάδα πλημμυρισμένη με πρόσφυγες που δεν θα έχουν που να πάνε" προστίθεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Time, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πλέον δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά έναν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση. Η Μέρκελ πίστευε πως οι Γερμανοί θα της επέτρεπαν να αποδεχθεί τα κύματα προσφύγων, χωρίς κανένα όριο στον αριθμό. Τελικά όμως τα ποσοστά της έχουν αρχίσει να πέφτουν, καθώς οι πολίτες φοβούνται την επίδραση όλης αυτής της προσφυγικής ροής στην ασφάλεια και την ταυτότητα της χώρας. 

"Η Μέρκελ μπορεί πολύ σύντομα να καταστεί τόσο πολιτικά αδύναμη που να μην μπορεί να πετάξει άλλη μια σανίδα σωτηρίας στην Ελλάδα. Και ο Τσίπρας εγκλωβισμένος ανάμεσα σε ένα εξαιρετικά οργισμένο πλήθος και πιστωτές απρόθυμους για συναίνεση, μπορεί να ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή του πυρός" τονίζει το περιοδικό και καταλήγει: "Γι' αυτό το λόγο και παρόλο που αυτή τη στιγμή η προσφυγική κρίση και το ζήτημα Brexit μονοπωλούν τις ειδήσεις, η Ελλάδα μπορεί ακόμη να είναι εκείνη η ιστορία που θα φέρει την Ευρώπη στα όριά της". 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ