Οι πολυεθνικές ψάχνουν τρόπο απεμπλοκής από την Ελλάδα, λόγω Ειδομένης

Οι πολυεθνικές ψάχνουν τρόπο απεμπλοκής από την Ελλάδα, λόγω Ειδομένης Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Εναλλακτικούς δρόμους ώστε να απεμπλακούν τα εμπορεύματα τους που είναι μπλοκαρισμένα στην Ειδομένη λόγω της κατάστασης με τους μετανάστες, αναζητούν οι πολυεθνικές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εμπορευματοκιβώτια της Hewlett Packard που προορίζονταν για σιδηροδρομική μεταφορά από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη ταξιδεύουν ήδη για το λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας, λόγω του ότι ο σιδηροδρομικός άξονας  Πειραιάς - Ειδομένη παραμένει κλειστός και η παράκαμψη από τη Βουλγαρία είναι προβληματική.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Καθημερινής», η εκπρόσωπος της HP για τις αγορές EMEA, Danièle Mason, ξεκαθαρίζει πως ο αμερικανικός όμιλος «παραμένει δεσμευμένος στην υλοποίηση της στρατηγικής του να χρησιμοποιεί τον ανανεωμένο λιμένα Πειραιώς ως διαμετακομιστικό κέντρο διασύνδεσης της Ασίας με την Ελλάδα ως νέα πύλη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Με αφορμή όμως τα νέα δεδομένα σημειώνει ότι διαθέτει και επιχειρησιακό σχέδιο «με συνέχεια αλλά και δυνατότητα να μετριάζει ή να αποτρέπει διαταραχές στην εφοδιαστική της αλυσίδα».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, και άλλες επιχειρήσεις  που έχουν φορτία τους εγκλωβισμένα στα σύνορα, σε λιμάνια ή σε αποθηκευτικούς χώρους προς μεταφόρτωση σε τρένα και εξαγωγή προς την Ευρώπη, αναζητούν αγωνιωδώς εναλλακτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Επίσης, επιχειρήσεις που ασχολούνται με πρώτες ύλες είναι όμηροι της αδυναμίας της Πολιτείας να δώσει λύση στο καίριο αυτό πρόβλημα. Σε αυτούς, σύμφωνα με την Καθημερινή, συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι εισηγημένοι όμιλοι προϊόντων προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικών που εισάγουν πρώτες ύλες και επανεξάγουν μεταποιημένα προϊόντα όπως ο Σαράντης, προϊόντων και αναλώσιμων πληροφορικής όπως το Πλαίσιο, η Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ αλλά και δεκάδες άλλοι ακόμα.

Την ίδια ομηρία βιώνουν όμως και όσοι περιμένουν τη βυτιοφόρο αμαξοστοιχία με τους επτακόσιους τόνους υδροχλωρικού οξέος και άλλη θειικού οξέος από την Ουγγαρία, που παραμένει για δεύτερη εβδομάδα εγκλωβισμένη στα Σκόπια, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Coca-Cola 3Ε και Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Τεράστια προβλήματα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, αντιμετωπίζουν επίσης βιομηχανίες όπως η SCA, πολυεθνική εταιρεία υγιεινής και παραγωγής χαρτιού, η Atlas Tapes, η Alpha Glass και άλλες.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ