Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για τις διαπραγματεύσεις

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για τις διαπραγματεύσεις Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τη κυβέρνηση, με θέμα τι άλλο, τη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ, η στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

 

Στα περιεχόμενα της συζήτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι πιθανό να προστεθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα καθώς οδεύει προς ψήφιση τη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται στις αρχές του 2016. Ο κ. Ντάισλεμπλουμ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε με τη σειρά του ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά τόσο σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, όσο και με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τόνισε ακόμη ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας ωστόσο το γεγονός πως μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ