Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών Facebook Twitter
1

Με την Πειραιώς μπήκαν οι τίτλοι τέλους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης καθώς έκλεισε επισήμως η «τετράδα» των τραπεζών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το βιβλίο προσφορών, αφού μες στην εβδομάδα είχαν προηγηθεί η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε το ζητούμενο ποσό που ζητούσε από τους ιδιώτες επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ποσό κεφαλαίων που με βάση το βασικό σενάριο θα έπρεπε να καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς ανερχόταν σε 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο μειώθηκε στο 1,34 δισ. ευρώ, καθώς ο SSM αναγνώρισε δράσεις συνολικού 873 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας, ενώ αλλά 602 εκατ. ευρώ απέδωσε κεφαλαιακά στην τράπεζα η άσκηση διαχείρισης παθητικού.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της ∆ιαδικασίας Βιβλίου Προσφορών και Καθορισμού της Τιμής ∆ιαθέσεως των Νέων Μετοχών ανακοίνωσε όμως και η Alpha Bank, που ολοκλήρωσε την άντληση κεφαλαίων 1.553 εκατ. ευρώ διά της προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεώς της προς ειδικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζητήσεως από θεσμικούς επενδυτές.
Η εν λόγω Προσφορά, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Ασκήσεως ∆ιαχειρίσεως Παθητικού (Liability Management Exercise), ολοκληρώνει το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως της Τραπέζης, με την κάλυψη αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ποσού 2.563 εκατ. Ευρώ όπως αυτές προσδιορίσθηκαν υπό το δυσμενές Σενάριο κατά τη Συνολική Αξιολόγηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Μ).

Στα 0,01 ευρώ ανά μετοχή ή 1 ευρώ μετά το reverse split όρισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank την τιμή διάθεσης της νέας μετοχής, που προκύπτει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Το ποσό που προκύπτει από την ενδεικτική ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συµµετείχαν στην προσφορά προς θεσµικούς επενδυτές αθροιζόµενο µε το ποσό που προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσµατα της εθελοντικής άσκησης διαχείρισης παθητικού (liability management exercise), η οποία ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015, υπερβαίνει τα 2.038.920.000 ευρώ και συνεπώς επαρκεί για την άντληση αυτού του ποσού από την Eurobank, χωρίς να ζητηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ.

Τέλος, την κάλυψη με επιτυχία του κεφαλαιακού της ελλείμματος, υπό το βασικό σενάριο ανακοίνωσε και η Εθνική Τράπεζα, η οποία όρισε την τιμή διάθεσης στα 0,02 ευρώ ανά προσφερόμενη νέα μετοχή ή 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά τη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 νέα μετοχή. Το κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το βασικό σενάριο, που ανέρχεται σε 1.456 εκατ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί από την άντληση κεφαλαίων ύψους 1.166 εκατ. ευρώ, τα κεφάλαια από την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, καθώς και από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών.

Δεν θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Standard & Poors, όσο ισχύουν τα capital controls

 

Δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha και Eurobank) από την κατηγορία D (Default) o οίκος αξιολόγησης Standard & Poors), παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους.


Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε, πριν από λίγο, παρόλο που με τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, βελτιώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους για όσο καιρό βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε γενικές γραμμές, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι 4 τράπεζες θα ωφεληθούν από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες είναι ικανά, για να απορροφήσουν τις όποιες απώλειες θα έχουν οι τράπεζες μόνο σε ένα χρονικό βάθος 12 έως 18 μηνών, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ