Από την εκπαίδευση στον τζόγο ο ΦΠΑ - Έρχεται φόρος στα κρασιά

Από την εκπαίδευση στον τζόγο ο ΦΠΑ - Έρχεται φόρος στα κρασιά Facebook Twitter
2

Έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσαν σήμερα την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάσταση του από το ισοδύναμο μέτρο του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Στη σημερινή συνέντευξη που έδωσαν οι υπουργοί προαναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει, τουλάχιστον, ένα ακόμη ισοδύναμο για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ένα από τα ισοδύναμα αυτά είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνται σήμερα από τον φόρο αυτό. Για το συγκεκριμένο μέτρο έχει γίνει συζήτηση με τους δανειστές, καθώς εκτιμήσεις για την απόδοσή του, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.


Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, αν και εφόσον υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κατά 30 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι εξετάζονται από ένα ως τρία ισοδύναμα για την κάλυψη των 100 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που προορίζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή να μην προβλέπεται η ρύθμιση για τα ισοδύναμα αυτά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Σε ότι αφορά το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, ο Eυκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να εξηγήσει ότι επήλθε συμφωνία ώστε να μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το χρονικό περιθώριο που θα έχει στη διάθεσή του ο δανειολήπτης για να αποπληρώσει τη δόση μετά την ημερομηνία λήξης της για να μην χάνει το δικαίωμα της ρύθμισης. Το διάστημα αυτό είναι σήμερα 30 ημέρες και όπως διευκρίνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.


Επίσης όπως διευκρινίστηκε, οι δανειστές δέχτηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν πιστευω οτι θα ασχοληθουν πολλοι αναγνωστες με αυτη την "αποφαση"της κυβερνησης.Το βαρος θα πεσει ,και σωστα,στα "κοκκινα δανεια".Οι επιπτωσεις,ομως,απο τις σχετικα με τα κοκκινα δανεια πολιτικης αυτης (πλειστηριασμοι,πωλησεις σε distress funds,κ.α.)ειναι προφανεστατα καταστροφικες για τους "μη εχοντες"και εχουν συζητηθει παρα πολυ.Εγω θα ασχοληθω λιγο με τα "κρασια"και τον "λαικο τζογο"του ΟΠΑΠ.Η πρωτη αποφαση,για την επιβρυνση καθε μπουκαλιου κρασιου με 0,30 Ευρω θεωρω οτι ειναι τοσο αδικη,οσο και αντιπαραγωγικη.Η ισοποδωτικη επιβαρυνση σημαινει,απλα,οτι αυτοι που ειναι σε θεση να αγοραζουν σχετικα ακριβα κρασια,προς τριαντα,ας πουμε,Ευρω το μπουκαλι,δεν θα καταλαβουν τιποτα απο μια επιβαρυνση της ταξεως του 1 %.Υπαρχει,ομως,και ο κοσμος που τα φερνει δυσκολα βολτα,και αγοραζει κρασακι των 2 η 2,5 Ευρω το μπουκαλι.(Τα "φθηνα" σουπερμαρκετς διαθετουν αρκετα τετοια,πολλα απο τα οποια ειναι αμιγως ελληνικα και οχι μονον "ρετσινα").Γ'αυτον τον κοσμο η επιβαρυνση θα ειναι της ταξεως του 12-15 % , θα ειναι λιαν υπολογισιμη, και θα επηρεασει σιγουρα τις αγορες τους.Αρα οσοι εχουν καποια οικονομικη ανεση ακομη δεν θιγονται καθολου,ενω οι "φτωχοι"θιγονται αμεσα.Μετρο,συνεπως,αδικο,το οποιο επιπροσθετα θα πληξει την μικρη "περιφερειακη"ελληνικη οινοπαραγωγη,η οποια στηριζεται αρκετα σε αυτες τις πωλησεις,με εξαιρετικα αμφιβολο αν θα παρασχει τα προσδοκωμενα φορολογικα εσοδα.Το δευτερο μετρο,της επιβολης φορου στα παιχνιδια του ΟΠΑΠ,το συζητησα με εναν πρακτορα,ο οποιος τραβουσε,κυριολεκτικα,τα μαλλια του.Οπως μου ειπε τα κερδη απο τα παιχνιδια,και ειδικα απο το ΚΙΝΟ που αποτελει και το βασικο τερο τζιρο τους μαζι με το ποδοσφαιρικο στοιχημα,φορολογουνται με 15-20 %.Η φορολογηση τωρα του κοστους συμμετοχης στα παιχνιδια αυτα με 10 % ,ουσιαστικα πληττει καιρια την κατηγορια των μικροπαικτων,για προφανεις λογους.Με τον τζιρο να εχει ηδη πεσει κατα 50% τα τελευταια δυο-τρια χρονια,οι επιπτωσεις θα ειναι καταστροφικες για τα πρακτορεια.Ειναι οντως ακατανοητο γιατι ο λαικος τζογος του ΟΠΑΠ ο οποιος αποτελει μια απο τις ελαχιστες εναπομενουσες σοβαρες πηγες εσοδων για το κρατος,ενω συγχρονως ειναι ο μονος επαγγελματικος χωρος οπου η φοροδιαφυγη ειναι,πρακτικα,αδυνατη(αφου ολα τα εσοδα -εξοδα καταγραφονται μεχρις λεπτου),πληττεται τοσο αμεσα,κοντοφθαλμα,και σοβαρα απο το ιδιο το κρατος.Δεν ειμαι βεβαιος που και πως θα καταληξει η παρουσα κυβερνηση.Ας μην ξαναπουν,ομως,οτι "εχουμε νεες ιδεες και σχεδιο".Διοτι η πραγματικοτητα αποδεικνυει σε καθημερινη βαση οτι ,δυστυχως, δεν διαθετουν τιποτα απο τα δυο.
"Ας μην ξαναπουν,ομως,οτι "εχουμε νεες ιδεες και σχεδιο".Καλέ μου φίλε Λάμπρε, κι εγώ ας μην ξανακούσω "μας κορόιδεψε ο Τσίπρας". Κανένας δεν σας κορόιδεψε.