Τσακαλώτος: Θα επιστρέψουμε στις αγορές στο δεύτερο μισό του 2016

Τσακαλώτος: Θα επιστρέψουμε στις αγορές στο δεύτερο μισό του 2016 Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
3

Η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016, είπε στο Ρόιτερς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες.

Η χώρα δεν έχει εκδόσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

Μιλώντας στο περιθώριο μιάς εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου χθες για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές. "'Ηταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά," είπε.

"Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει," πρόσθεσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές. "Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα," επεσήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι "είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια."

Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

"'Οταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα," κατέληξε.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ο Τσακαλώτος επίσης από τα παλιά:"Εξήγησε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν συνεπάγεται λεφτά για ανάπτυξη, απλά σημαίνει ότι αλλάζει το χρέος και από θεσμικό γίνεται ιδιωτικό. Έλεγχος θα υπάρχει και από τις αγορές, δεν αλλάζει κάτι σε αυτό.""...Η έξοδος στις αγορές δεν αλλάζει τα βασικά της λιτότητας.""...οι αγορές ψηφίζουν κάθε μέρα, ενώ οι άνθρωποι κάθε 4 χρόνια και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την Αριστερά, ούτε από την κοινωνία."το βίντεο εδώ:πηγή: https://left.gr/news/eykleidis-tsakalotos-apo-ta-hronia-toy-ntikens-orama-sas-gia-tin-koinonia-vinteo
Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση στον Τσακαλώτο (v2.0) την δίνει ο ίδιος ο Τσακαλώτος (v1.0) πριν λιγότερο από ένα χρόνο:«Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης» τόνισε και συνέχισε: «Ερχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story”, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες ο Υπ. Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η χρηματοδότηση του κράτους είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες.» Η έξοδος στις αγορές, όμως, δεν απαντά στο πρόβλημα ότι δανειζόμαστε για να αποπληρώσουμε παλιά χρέη και όχι για την ανάπτυξη και το πώς θα ξεφύγουμε από την παγίδα χρέους.» Δεν απαντά στο πρόβλημα ότι αντί να μεταφέρονται πόροι από τις πλούσιες στις φτωχότερες χώρες, με την υφιστάμενη πολιτική και για τα επόμενα πολλά χρόνια, η Ελλάδα κι ο υπόλοιπος Νότος θα μεταφέρουν κεφάλαια στις χώρες του Βορρά.» Δεν απαντά στο πρόβλημα ότι τα δάνεια που παίρνουμε, είτε θεσμικά είτε από τις αγορές, έρχονται να στηρίξουν την πολιτική της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και της εσωτερικής υποτίμησης.» Είναι, έτσι, προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν πρόκειται να δει καμία βελτίωση στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει. Χωρίς μια ριζική αλλαγή από την πορεία που έχει χαραχτεί μέσω του Μνημονίου, αυτές οι επικοινωνιακές ενέργειες έχουν "κοντά ποδάρια"».