ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις από τον Οκτώβριο

Ερχονται σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις από τον Οκτώβριο Facebook Twitter
Fragiskos Samsas / SOOC
0

Σαρωτικές θα είναι από τον Οκτώβριο οι αλλαγές που προωθούνται σε ασφαλιστικό και συντάξεις με βάση νέο νόμο και τις προτάσεις της επιτροπής «σοφών».

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα μπει «αυτόματος κόφτης» στις αποδοχές παλαιών και νέων συνταξιούχων με βάση τα μελλοντικά ελλείμματα των Ταμείων ενώ θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για ασφαλισμένους μετά το 1993 που θα οδηγήσει σε αποδοχές ως το 75% του μισθού. Οι συντάξεις δηλαδή των ασφαλισμένων θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με το μέγεθος του ελλείμματος των ταμείων. Μία ακόμη αλλαγή αφορά στην ενοποίηση των ταμείων με τους ασφαλισμένους να εντάσσονται σε ένα ταμείο, στο ΙΚΑ,  σε ό,τι αφορά στην κύρια σύνταξη τους, ενώ τα επικουρικά μετατρέπονται σε επενδυτικά ταμεία.

Το κράτος θα χρηματοδοτεί και θα εγγυάται μόνο τη λεγόμενη Εθνική Σύνταξη, το ύψος της οποίας πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ των 380 και 400 ευρώ και θα καταβάλλεται μόνον όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει το 67ο έτος.

Επίσης από το 2019 καταργείται το ΕΚΑΣ για όλους και αντικαθίσταται από νέο χαμηλότερο επίδομα μόνο για τους μη έχοντες.

Ακόμη θα υπάρξει αλλαγή στις εισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι, με ελαφρώς μικρότερα ποσοστά από τα σημερινά και θα εισπράττονται όπως ο φόρος εισοδήματος.

0

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ