Τι αλλάζει στα capital controls σε δάνεια, συναλλαγές στο εξωτερικό και νέους λογαριασμούς

Τι αλλάζει στα capital controls σε δάνεια, συναλλαγές στο εξωτερικό και νέους λογαριασμούς Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Πιο ελαστικοί γίνονται οι περιορισμοί κεφαλαίων, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦEK (αρ. φύλλου 1721) τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση αυτή:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο - συναλλασσόμενος μπορεί μηνιαίως να μεταφέρει στο εξωτερικό μέσω των ελληνικών τραπεζών το ποσό των 500 ευρώ. Tο ποσό των 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο για φοιτητές του εξωτερικού αυξάνεται σε 8.000 ευρώ στην περίπτωση που με βάση δικαιολογητικά τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμή σε φοιτητική εστία ή σε εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων-δικαιολογητικών.

  • Eνώ συνεχίζει να απαγορεύεται η πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση δανείου, εκτός αν γίνεται με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό επιτρέπεται αυτή να γίνεται μέσω αναδιάρθρωσης δανείου υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.

  • Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς το δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ελληνικό δημόσιο καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη οφειλών.

  • Χαλαρώνουν οι περιορισμοί σε συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων που αφορούν σε διαχείριση ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και διευκολύνονται οι συναλλαγές που αφορούν αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM