Φόβοι για παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο - Η Κίνα αφήνει το γιουάν να υποχωρήσει περαιτέρω

Φόβοι για παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο - Η Κίνα αφήνει το γιουάν να υποχωρήσει περαιτέρω Facebook Twitter
0

Σε χαμηλό τετραμήνου υποχωρούσε σήμερα το κινεζικό γιουάν, καταγράφοντας απώλειες για δεύτερη ημέρα μετά την υποτίμησή του από τις αρχές της χώρας, σε μια κίνηση που προκάλεσε φόβους για ένα παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο, αλλά και κατηγορίες ότι το Πεκίνο στηρίζει αθέμιτα τους εξαγωγείς.


Η τιμή spot του γιουάν στην Κίνα υποχώρησε στα 6,45 ανά δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Αύγουστο του 2011.


Η κεντρική τράπεζα, που χαρακτήρισε την υποτίμηση εφάπαξ κίνηση με στόχο το γιουάν να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι δεν ξεκινά μια σταθερή υποτίμησή του.


«Κοιτάζοντας τη διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, επί του παρόντος δεν υπάρχει βάση για διαρκή τάση υποτίμησης του γιουάν», ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).


Χρηματιστής ευρωπαϊκής τράπεζας είπε ότι η απρόσμενη υποτίμηση είχε δημιουργήσει «κάποιο πανικό» στις αγορές.


«Αν και η κεντρική τράπεζα έδωσε πάλι σήμερα διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το γιουάν δεν θα παρουσιάσει διαρκή υποτίμηση, η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε.


Τις τελευταίες δύο ημέρες, το γιουάν έχει υποχωρήσει 3,5% στην Κίνα και περίπου 4,8% στις διεθνείς αγορές.


Η υποχώρησή του ασκούσε πιέσεις σε άλλα ασιατικά νομίσματα, με τη ρουπία Ινδονησίας και το ρίνγκιτ Μαλαισίας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας άγγιξαν χαμηλό εξαετίας.


Η χθεσινή υποτίμηση ακολούθησε μια σειρά αδύναμων οικονομικών στοιχείων και δημιούργησε υποψίες στην αγορά ότι η Κίνα ξεκινά μια μακρά υποτίμηση του νομίσματός της. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για το γιουάν από τη μαζική του υποτίμηση το 1994.


Το φθηνότερο γιουάν θα βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές καθιστώντας τις λιγότερο ακριβές στις ξένες αγορές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ότι η κίνηση της Κίνας που έχει ως στόχο να ανταποκρίνεται περισσότερο το γιουάν στις ανάγκες της αγοράς φάνηκε να είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, ωστόσο Αμερικανικοί βουλευτές εμφανίστηκαν χθες επικριτικοί χαρακτηρίζοντας την υποτίμηση αθέμιτο πλεονέκτημα για τις εξαγωγές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM