Πολύ πιθανή η συμφωνία για το τρίτο πακέτο στις 14 Αυγούστου

Πολύ πιθανή η συμφωνία για το τρίτο πακέτο στις 14 Αυγούστου Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Μεγάλες πιθανότητες η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο επικαλείται πηγές της εφημερίδας.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, χθες Σάββατο η ελληνική πλευρά είχε "μία εξαιρετική συνεργασία" με τους δανειστές της στη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

Η χθεσινή συνάντηση, ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Χίλτον και ολοκληρώθηκε έπειτα από 6,5 ώρες, στις 00:30.

Οι επικεφαλής των θεσμών συζήτησαν όλες τις τελευταίες εκκρεμότητες με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, και πλέον το προσχέδιο του μνημονίου, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές διατυπώσεις και προσθαφαιρέσεις, με βάση και το κείμενο της ελληνικής πλευράς.

«Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» είπε ο κύριος Σταθάκης μπαίνοντας στο Χίλτον. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Welt, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, αρκέστηκε να αναφέρει: «Πιθανώς να είναι ακριβές».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά θα υπάρχουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. 

 

Όσο για τη φορολόγηση των αγροτών, στην παρούσα φάση αναμένεται να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου των αγροτών αλλά η αύξηση αυτή θα γίνει σε δύο στάδια. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται πως οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει το κλιμάκιο της εισφοράς για εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ στο 8%.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα προχωρήσουν οι αλλαγές που φέρεται να ήθελαν οι δανειστές στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χθες μπήκε και το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, με έμφαση στην αγορά φυσικού αερίου. Όσον αφορά τα ενεργειακά, εντοπίστηκαν δυσκολίες καθώς οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Την Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα έχουν νέο ραντεβού με την Τρόικα, ώστε να κλείσει η συμφωνία, καθώς η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο του νέου Μνημονίου.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM