«Ξαφνικός θάνατος» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

«Ξαφνικός θάνατος» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Facebook Twitter
Διαμαρτυρία του Π.Α.ΜΕ. στο Υπουργείο Εργασίας, Αθήνα στις 5 Αυγούστου 2015.Credit: Alexandros Michailidis / SOOC
1

Ο «ξαφνικός θάνατος» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα είναι μέρος της τελικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη συμφωνήσει ότι προστατεύονται μόνο τα θεμελιωμένα έως τις 30 Ιουνίου του 2015 ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και ότι από το 2022 και μετά δυνατότητα συνταξιοδότησης θα έχουν όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή τα 62, εφόσον παράλληλα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.

Όπως γράφει σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η Ρούλα Σαλούρου, οι δανειστές ζητούν ακαριαίες αλλαγές για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των 50άρηδων, με άμεσες αυξήσεις ορίων ηλικίας ώς και 6,5 χρόνια μέσα στο τρέχον εξάμηνο.

Ζητείται επίσης ταχύτερη μετάβαση στα 67 για όλους, με τους νεότερους να σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη. Η προσαρμογή είναι ιδιαιτέρως βίαιη για τους «νεότερους» ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως, για παράδειγμα, μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο, αλλά και ένστολοι και εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ, που μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα 50 μέχρι τα 55.

Στην ίδια λογική κινείται και η ελληνική αντιπρόταση που έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των θεσμών, με τον βηματισμό για τους 50άρηδες να είναι λίγο μικρότερος, σε μια προσπάθεια ηπιότερης προσαρμογής. Συγκεκριμένα, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 4 ή 5 χρόνια για τους «νέους» που βρίσκονται μεταξύ 50 και 55 ετών, ενώ συμφωνία υπάρχει στο ότι οι πόρτες θα σφραγίσουν την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Από τις αλλαγές, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη «κλειδώσει», διασώζονται μόνο όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 30 Ιουνίου 2015, όπως επίσης και οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες ανάπηρων τέκνων.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη προλάβει να «κλειδώσουν» και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας, ήτοι έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικό δικαίωμα και θα μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε.

Στον αντίποδα, οι αλλαγές θα αγγίξουν τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1η Ιουλίου 2015 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται, προκειμένου να αποφευχθούν διαδικαστικές και νομικές εμπλοκές, οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την ημερομηνία ψήφισης του σχετικού σχεδίου νόμου.

Με επιπλέον χρόνια στην εργασία (σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και +17 χρόνια) αναμένεται να επιβαρυνθούν τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι, που έχουν «κατοχυρώσει» δικαίωμα, διαθέτουν δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης μέχρι και το 2012, όχι όμως και το απαραίτητο όριο ηλικίας.

«Ξαφνικός θάνατος» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Facebook Twitter
Διαμαρτυρία του Π.Α.ΜΕ. στο Υπουργείο Εργασίας, Αθήνα στις 5 Αυγούστου 2015.Credit: Alexandros Michailidis / SOOC

Κατρούγκαλος: «Στόχος, η ήπια μετάβαση»


Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια, προεξοφλώντας την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με την οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ότι και η κυβέρνηση συμφωνεί. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι το συνταξιοδοτικό ως έχει δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. «Το ζήτημα είναι να προτείνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμούμε και να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα θιγούν τα θεμελιωμένα δικαιώματα για πρόωρη συνταξιοδότηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε και ο υπό... διαρκή παραίτηση γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος παραμένει στη θέση του, παρότι επανέλαβε ότι θέλει να αποχωρήσει άμεσα από το υπουργείο Εργασίας. Ο... παραιτημένος γενικός, αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι οι νόμοι έρχονται έτοιμοι απέξω, δεν τους φτιάχνει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η ιστορία με τις πρόωρες συνάξεις έχει καταντήσει μια αηδία. Πόσο θέλουν για να καταλάβουν ότι δεν βγαίνει με την συνταξιοδότηση στα 50; Τι ομαλή προσαρμογή και παραμύθια. Για να πάρουν οι πελάτες σύνταξη νωρίς θα φτάσουμε εμείς να δουλεύουμε μέχρι τα 80, και αν πάρουμε τίποτα.