Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, επιμένει ο Σόιμπλε

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, επιμένει ο Σόιμπλε Facebook Twitter
EPA/SEBASTIAN KAHNERT
4

H Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επέμεινε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

«Η σταθεροποιητική πολιτική μας είχε αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο συμφωνήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν», τόνισε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα «εφόσον εφαρμόζονταν μεταρρυθμίσεις».


Μιλώντας από το Rasdorf στην κεντρική Γερμανίας, όπου έλαβε βραβείο για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ενότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης να μην χαλαρώσουν οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες. «Αν δεν μπορούμε να βασιζόμαστε ούτε σε αυτά που συμφωνήσαμε, τότε η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί», είπε.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Έχουμε δει ένα έγγραφο από τον Σόιμπλε να διευκρινίζει τι εννοεί με την λέξη μεταρρυθμίσεις; Περισσότεροι φόροι, λιγότερα έξοδα, και τα δύο; Πως; Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξήσει τους φόρους και μειώσει τα έξοδα του κράτους όσο καμιά άλλη χώρα από τα παραδείγματα του Σόιμπλε. Ποια χώρα από διψήφιο έλλειμμα έχει δημιουργήσει πλεόνασμα; Ποια χώρα το έχει κατορθώσει αυτό ταυτόχρονα με μια μείωση του ΑΕΠ κατά 30%! Ποια χώρα έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του κράτους;Ο Σόιμπλε δεν τολμά να εξηγήσει τι εννοεί με λεπτομέρειες γιατί τότε θα φανεί πόσο μεγάλη υποκρισία κρύβεται από τις "μεταρρυθμίσεις" του. Είναι η ίδια παγίδα που έπεσαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις με την λέξη μνημόνια και κούρεμα. Δεν είναι μνημόνια, είναι νέες αυστηρές δίαιτες για φυλακισμένους που ήδη υποσιτίζονται. Το κούρεμα δεν έγινε για καλλωπισμό της οικονομικής παρουσίας στις ελεύθερες αγορές ομολόγων, αλλά για ταπείνωση, μια και τα θύματα ήταν μόνο Έλληνες και Ελληνικά ιδρύματα. Δεν υπάρχει τίποτε εθελούσιο όταν απειλείται ο στραγγαλισμός των τραπεζών και η αποστράγγιση των καταθέτων σε μη συμμόρφωση.
Αρχικά, οι άλλες χώρες δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Εμείς είμασταν και είμαστε στη χειρότερη θέση στην ευρωζώνη οπότε οι συγκρίσεις είναι ανόητες λες και τις κάνει ένα νήπιο αλλά δυστυχώς τις κάνει ο Σόιμπλε. Δεύτερον, τι εννοεί ότι είχαν αποτέλεσμα; Ότι σώθηκαν οι τράπεζές τους και οι δανειστές (ιδιώτες και λοιποί); Οι άνθρωποι όμως; Μάλλον δε τους αφορούν αυτοί, άλλωστε ποιος τους χέζει τους απλούς πολίτες; Τρίτον, οι μεταρρυθμίσεις και τα διάφορα προγράμματα ενέτειναν το πρόβλημα, οπότε το λογικό δεν είναι να δοκιμαστεί κάτι άλλο; Ή το λογικό είναι να κάνουμε ακριβώς τα ίδια με την ελπίδα να γίνει ξαφνικά ένα θαύμα; Η λογική πια κάποιων πολιτικών τα ξεπερνά όλα και όλους!
Αυτό που οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει σε άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα στήριξης δεν μας αφορά. Ο σανός που τρώμε μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα μέσα στο μυαλό μας.