Reuters: Ελλάδα και πιστωτές συζητούν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Reuters: Ελλάδα και πιστωτές συζητούν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους Facebook Twitter
0

Συζητήσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους διεξάγονται μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Reuters.


Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η ίδια πηγή αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, ωστόσο παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση. «Υπάρχει μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες.


«Υπάρχει μια ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν υπάρχουν πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα», πρόσθεσε η πηγή. «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση».

Το Reuters τονίζει πως μια συμφωνία για ελάφρυνση δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον, προσθέτει το άρθρο. «Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.


Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν την ελληνική θέση ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης πριν από το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ' αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει και αυτή το 2023, επισημαίνει το άρθρο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ