Reuters: Αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από το ΕΤΧΣ προβλέπει η πρόταση των δανειστών

Reuters: Αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από το ΕΤΧΣ προβλέπει η πρόταση των δανειστών Facebook Twitter
0

Την αποδέσμευση 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/EFSF) προβλέπει η πρόταση των δανειστών προς την Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters. Σε αντάλλαγμα ωστόσο ζητούν, μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές στις συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ από αύξηση του ΦΠΑ και 1% από περικοπές συντάξεων. Επίσης, τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ούτε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά.

Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού, μεγάλων λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΤΕ.

Αν η πρόταση γίνει δεκτή, θα αποδεσμευθούν 10,9 δισ. ευρώ από το ΕΤΧΣ για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ