Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Reuters: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία, χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλες τις δόσεις που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα. Τα παραπάνω δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», δήλωσε στο πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ένας δεύτερος αξιωματούχος αναγνώρισε επίσης αυτή την πιθανότητα.

«Πρόκειται βασικά για μια τεχνική άσκηση διευθέτησης διαθεσίμων και (σ.σ. οι Έλληνες) θα μπορούσαν να πουν στο ΔΝΤ ότι έτσι θέλουν να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει το δεχθεί», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Ωστόσο, και οι δύο αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο τέχνασμα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο.

«Έτσι, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρχει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την τελική πληρωμή, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Ο κόσμος θα θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», τονίζει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM