Απεργία την Πρωτομαγιά

Πικετί: Γιατί οι νέοι της Ελλάδας είναι πιο υπεύθυνοι για τα λάθη απ’ ότι οι Γερμανοί το ’53;

Πικετί: Γιατί οι νέοι της Ελλάδας είναι πιο υπεύθυνοι για τα λάθη απ’ ότι οι Γερμανοί το ’53; Facebook Twitter
2

Πρόταση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης κάνει και ο πιο διάσημος αυτή τη στιγμή οικονομολόγος και συγγραφέας του ευπώλητου βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» Τομά Πικετί, ο οποίος συστήνει λύση που θα  βασίζεται στη λύση που έδωσαν οι Σύμμαχοι το 1953 για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde"ο Πικετί αναρωτήθηκε  στο Βερολίνο όπου βρέθηκε για να παραλάβει βραβείο για το συγγραφικό του έργο «γιατί η νεολαία της Ελλάδας να είναι πιο υπεύθυνη για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν απ΄ότι οι Γερμανοί το 1953;».

Υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αποπληρωθεί όπως έγινε και στην περίπτωση της Γερμανίας μετά τον πόλεμο.

"Στο παρελθόν αρκετές χώρες της Ευρώπης είχαν χρέη και μάλιστα πολύ πιο υψηλά από ότι έχει σήμερα η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Βρετανία. Η Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και η Γερμανία μετά το 1945. Πώς οι δύο χώρες κατάφεραν να αποπληρώσουν το χρέος τους το οποίο έφθανε περίπου το 200% του ΑΕΠ τους;" Διερωτήθηκε για να δώσει την απάντηση: "Η Γερμανία διευθέτησε το χρέος της με την πολύτιμη βοήθεια της Συμμάχων της το 1953. Ενα μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους αποπληρώθηκε από τους Συμμάχους".

Ο Πικετί χαρακτήρισε αυτή την πρακτική ως μια  πολύ σωστή ιδέα, που επέτρεψε στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να ξαναγίνει μία μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Στη συνέχεια του συλλογισμού του τόνισε: "Γιατί δεν κάνουμε άραγε το ίδιο πράγμα και με την περίπτωση της Ελλάδας;. Γιατί η νεολαία της Ελλάδας να είναι πιο υπεύθυνη για τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν απ΄ότι οι Γερμανοί το 1953;. Η κρίση μπορεί να γεννήθηκε το 2008 στις ΗΠΑ όμως αυτή επιλύθηκε ταχύτατα από τους Αμερικανούς και εξελίχθηκε σε μία ευρωπαική κρίση που δυστυχώς για την επίλυση της δεν έχουν ληφθεί, μέχρι τώρα, σωστές αποφάσεις. Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα πάρα πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό ο δείκτης ανεργίας σήμερα είναι τόσο πολύ αυξημένος. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα να επενδύσει μελλοντικά σε ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης όπου κάθε χώρα θα εκπροσωπείται με βάση τον πληθυσμό της και η Γερμανία θα μπορούσε να ανήκει στην μειοψηφία. Λέμε επίσης στους Έλληνες να φορολογήσουν τους πλούσιους πολίτες όμως αυτοί τοποθετούν τα χρήματά τους σε γαλλικές ή γερμανικές τράπεζες οι οποίες αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στις ελληνικές αρχές για τους πελάτες τους».

Για τον διάσημο Γάλλο οικονομολόγο το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι η διεύρυνση της ανισότητας μέσω ενός μηχανισμού όπως είπε και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς διασπά την κοινωνική συνοχή.

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Συμφωνώ και επαυξάνω: εδώ και δεκαετίες στον δυτικό κόσμο η διαβόητη ταξική πάλη τείνει να εξελιχθεί σε πάλη γενεών.Διαφωνώ στην φροντίδα των γηραιότερων. Αν δεν φροντίζει το παιδί τον γονιό από ένα σημείο και μετά, τότε ποιος; Μιλάμε για οικογένειες, όχι επιχειρήσεις που κάποιο μη κερδοφόρο παρακλάδι θα το πετάξουν.
Ένας βασικός λόγος αγαπητέ μου κύριε Πικέτι μου είναι οτι η αλληλεγγύη των γενεών έχει κατεύθυνση ανάποδη...η νέα γενιά θα στηρίξει την προηγούμενη και όχι το ανάποδο.Ότι πολιτική έχει χαραχτεί σε αυτή τη χώρα έχει σκοπό να διασφαλίσει την γενιά που κάνει κουμάντο,και όχι να στρώσει το δρόμο για την επόμενη.Δεν ξέρουν αυτά,είναι μικρά ακόμα...(κάτι ανάλογο με την νοοτροπία/απαίτηση πολλών γονέων ότι είναι υποχρέωση των παιδιών τους να τους γηροκομούν)