Στίγκλιτς: Μόνη επιλογή το Grexit αν δεν αλλάξει το πρόγραμμα λιτότητας

Στίγκλιτς: Μόνη επιλογή το Grexit αν δεν αλλάξει το πρόγραμμα λιτότητας Facebook Twitter
1

Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της αναφέρθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας ότι υπάρχει πάντα το ρίσκο να χάσουν και οι δύο πλευρές. Έκανε επίσης αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες που είχε λιτότητα στην ελληνική οικονομία, ενώ εξέφρασε την άποψη πως αν η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη αρνηθεί να αλλάξει το πρόγραμμα λιτότητας δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα από το Grexit. 


Σε ερώτηση της δημοσιογράφου τι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας, ο Στίγκλιτς είπε πως «ναι, θα προχωρούσα σε Grexit υπό την προϋπόθεση ότι η ευρωζώνη αρνείται να αλλάξει μια πολιτική που έχει αποδειχθεί λάθος και έχει οδηγήσει σε 25% μείωση του ΑΕΠ». Όπως είπε, η ιδανική εξέλιξη θα ήταν να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως η λιτότητα είναι λάθος και πως υπάρχουν θεμελιώδη λάθη στη δομή της ευρωζώνης.

Από οικονομικής άποψης, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σωστά που επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές του, ενώ χαρακτήρισε «καταστροφή» το πρόγραμμα λιτότητας που ξεκίνησε το 2010.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε πως θα είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη για την Ευρώπη καθώς θα δώσει την εντύπωση ότι η ένωση είναι προσωρινή και θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο με την Ισπανία, για παράδειγμα. Επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως τα επιτόκια θα αυξηθούν, θα αποσταθεροποιηθεί η περιοχή και θα υπάρξει κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρο το πρότζεκτ του ευρώ.



1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM