Αύξηση του κατώτατου ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές

Αύξηση του κατώτατου ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% σχεδιάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές Facebook Twitter
Andrea Bonetti / POOL / SOOC
9

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 16% σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και αύξηση του κατώτατου ΦΠΑ από το 6,5 στο 8%.

Με τον ενιαίο ΦΠΑ τον οποίο αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στους δανειστές, θα υπάρξει αύξηση περίπου 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σε τρόφιμα, την εστίαση, ενώ θα υπάρξουν μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Η μείωση θα είναι άνω του 5%.

Ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.α. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 16%.

-Στο χαμηλό συντελεστή 13% ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 16% εντάσσεται η εστίαση.

-Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Τουλάχιστον για τα φάρμακα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθούν στο χαμηλό συντελεστή.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί αντιπροτείνουν βασικό ΦΠΑ 19%-21%.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM