Υποβαθμίζει η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Υποβαθμίζει η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα Facebook Twitter
2

Yποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015, η Κομισιόν, καθώς θέτει τον ετήσιο στόχο στο 0,5%, έναντι 2,5% προηγουμένως.

 Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014, ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%.

 Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κλείσει φέτος το χρέος που θα φτάσει στο 180,2% για να υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.


Η Κομισιόν προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας το 2016 στο 23,2% από 25,6% φέτος με τον δείκτη του πληθωρισμού να παραμένει σε αρνητικό (αποπληθωριστικό) επίπεδο, στο τ-1,5% τη φετινή χρονιά και εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά.

 Η Κομισιόν επισημαίνει δε ότι τα προβαλλόμενα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο ως 21 Απριλίου, περιβάλλονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.


Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των θετικών προβλέψεων παίζει και η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Κατά τα άλλα η κόκκινη γραμμή του τριτοκοσμικού μπουλουκιού που μας κυβερνάει είναι τα "υφεσιακά μετρά" (βλ. ο,τι θίγει την κομματική τους πελατεία). Και για να το πετύχουν έχουν βάλει την (μικρή) πραγματική οικονομία σε γύψο.