Απεργία την Πρωτομαγιά

FT: Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους και προειδοποιεί με διακοπή χρηματοδότηση της χώρας

FT: Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους και προειδοποιεί με διακοπή χρηματοδότηση της χώρας Facebook Twitter
8

«Το ΔΝΤ απειλεί να κόψει το νήμα ζωής της Ελλάδας» τιτλοφορείται απόψινό δημοσίευμα των Financial Times το οποίο σημειώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός πορείας από το πρόγραμμα σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει να χάσει την σημαντική στήριξη του ΔΝΤ. Το άρθρο των FT σημειώνει πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι οι Ευρωπαίοι πιστωτές να διαγράψουν ένα σημαντικό μέρος του χρέους.

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός αν η Ευρωζώνη προχωρήσει σε διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας. Η προειδοποίηση φέρεται να έγινε από τον Paul Thomsen, επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα. Η παρέμβαση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να παρακρατήσει το μερίδιο του από τη δόση των €7,2 δισ. Ωστόσο οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αντίθετοι στην ελάφρυνση, αναφέρει το άρθρο.

Παράλληλα το άρθρο επικαλείται σαν πηγή δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο πρόσφατο Eurogroup της Ρίγας και που αναφέρουν την εκτίμηση του Τόμσεν ότι, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έλαβε το ΔΝΤ από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ το 2015 ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους, θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αυξάνονταν και πάλι, αναφέρεται στους FT « Αυτό θα ανάγκαζε είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε βιώσιμη τροχιά, θεωρεί το ΔΝΤ».

8

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Είχε ξαναγίνει αυτό με το ΔΝΤ το 2012.Τότε δεν αντιδράσαμε σαν χώρα, δεν πήραμε θέση, δεν μας αφορούσε το θέμα... είχε (εδώ) γράψει για αυτό ο κ. Βαρουφάκης.Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδρούσε εκείνος τότε... ή τέλος πάντων πως θα αντιδράσει τώρα.
..μιλησε παλι ο εκπροσωπος τυπου του Συριζα, οπως αλλωστε σε καθε αρθρο.Η διαγραφη πρεπει να γινει και πρεπει να ειναι γενναια. Αυτο καποιοι το λεμε εδω και 5 χρονια, γιατι και τοτε και τωρα πολυ απλα τα νουμερα δεν βγαινουν. Η ουσια ειναι αλλη ομως. Αποδεικνυεται συνεχως, οτι ο Συριζα εξαπατησε τον Ελληνικο λαο για να κερδισει τις εκλογες. Ειχε δεσμευτει για διαγραφη του χρεους. Μεσα σε 2 βδομαδες ολα αυτα τα ξεχασε. Ας ειναι καλα λοιπον το κατα αλλα μισητο ΔΝΤ, εχθρος των λαων και καλα, το οποιο επαναφερει το ζητημα.
Ουάου!Ότι θα άκουγα να λέμε ευχαριστώ στο καλό ΔΝΤ που επαναφέρει το ζητημα που έθαψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από σένα δεν το περίμενα.Πρώτη φορά το βλέπω γραμμένο από σένα πάντως :/Υγ: Αν μιλούσα σε κάθε ποστ που έχει να κάνει με τον συριζα, απαντούσα σε κάθε σχόλιο κατά του, θα έγραφα περίπου 30 σχόλια την ημέρα.Μέτρα τι συμβαίνει κάθε μέρα εδώ μέσα ;)
Aν θελουμε να μιλησουμε με πραγματικους ορους,ενα στοιχειο που θα δειξει μια απολυτη αποτυχια-πραγματικα απολυτη-της κυβερνησης του συριζα ειναι αυτη η προβλεψη του Τομσεν(και ανεπισημοι φοβοι του δντ)για επιστροφη στα πρωτογενη ελλειματα και μαλιστα με ενα σεβαστο ποσοστο 1,5% (γυρω στα 2 με 2,5 δις του ΑΕΠ).Αυτο σημαινει τα εξης για τον συριζα:-η χωρα,μετα απο καποιο διαλειμμα πρωτογενου πλεονασματος,θα επιστρεψει ξανα στο βλαβερο παρελθον των ελλειματων.-Ο ιδιος ο Τσιπρας υποσχεθηκε πολλαπλα για τουλαχιστον ισοσκελισμενους προυπολογισμους,οποτε κι εδω αποτυγχανει.-Βασει των συμφωνιων,ενεργοποειται η ρητρα μηδενικου(και ακομα χειροτερα αρνητικου)ελειμματος,με αποτελεσμα σκληρα,υφεσιακα μετρα για να καλυφθει το κενο.-Ισως το χειροτερο για ολους μας,τα χρηματα του ελειμματος συν τα χρηματα που χαθηκαν απο το πρωτογενες πλεονασμα θα εχουν παει απο τον συριζα οχι για αναπτυξη της ιδιωτικης πρωτοβουλιας/οικονομιας,αλλα για την διογκωση ενος κακου δημοσιου(ερτ κτλ)και την ικανοποιηση των γνωστων βλαβερων συμφεροντων.-Εκει που ειχαμε παρει ενα δρομο πλεονασματων,απαραιτητα για την αναπτυξη,ξαφνικα θα βρεθουμε απομονωμενοι αφου ολες οι χωρες που τωρα εχουν απαλλαχθει απο το μνημονιο,εχουν διαρκως αυξανομενα πλεονασματα.Το ιδιο και ισχυρες χωρες.-Αλλο αρνητικο ειναι η καταρρευση αξιοπιστιας οπου σημερα ηδη ο συριζα το εφερε στα χειροτερα του.Κακη αξιοπιστια σημαινει ανυπαρκτη οικονομια.Αυτα δεν ειναι μακρια,διοτι ηδη ο συριζα ασκει πολιτικη που μας οδηγει ευκολα σε ελλειματα.Ηδη,εχουμε φαει το πλεονασμα και μαλιστα για σκοπους μη αναπτυξιακους.Και δυο σημειωσεις για αλλα σημεια του αρθρου:-Αν το δντ παρακρατησει το μεριδιο του απο την δοση για την Ελλαδα και φυγει,θα δημιουργηθει τεραστιο οικονομικο και θεσμικο κενο.Η Ελλαδα εκει θα κληθει να βρει κι αλλα χρηματα απο μονη της κι επιπλεον να διατηρησει μια αξιοπιστια που θα εχει σιγουρα χαθει για παρα πολυ.-Η διαγραφη χρεους που ζητα το ΔΝΤ δεν θα ειναι κατι το θετικο,δεν θα ειναι μια νικη του συριζα:θα ειναι χειροτερη απο την διαγραφη που εγινε με το PSI,διοτι θα συμπαρασυρει για δευτερη-και τελειωτικη-φορα τα ταμεια κτλπ.Οποτε θα εχει γινει μια τρυπα στο νερο.
Βιάζεσαι ... - Ο συριζα θα κριθεί την κατάλληλη στιγμή όταν όλες οι φήμες, κουβέντες , ιδέες, προτάσεις κλπ κλπ γίνουν συμφωνία.- Το 'αναξιοπιστία' ή 'αξιοπιστία' έχει να κάνει και με το μέτρο σύγκρισης. Και μη μας πεις ότι απέναντί μας έχουμε τα καλύτερα παιδιά...- Πάντα η αρχή της χρονιάς δε δείχνει επαρκώς αν στο τέλος θα έχεις πρωτογενές πλεόνασμα η έλλειμμα.Ακόμη καμία προεκλογική δέσμευση δεν πραγματοποιήθηκε και καμία 'παροχή' δε δόθηκε Και μην ξεχνάς ότι ο συριζα δεν κυβέρνησε το 2014.- Πάντως έχεις και δίκιο σε ότι αφορά τη "διαγραφή" που θέλει το ΔΝΤ.
Το πλεόνασμα ειναι ενα διαπραγματευτικο χαρτί τιποτα αλλο. Στην ουσία μια φούσκα δεν υπαρχει πλεόνασμα δεν γινεται να υπάρξει με τους υφισταμένους όρους και χρέος!!!! Τι δεν καταλαβαινεις!!! Το να δείχνεις πλεόνασμα ενω χρωστάς στο εσωτερικό, ενω δεν εχεις( δεν σε αφήνουν ως ενα σημείο να εχεις) παραγωγη εγχώριων προϊόντων δεν εχει νοημα! Επιμένουν σε ενα λογιστικό πλεόνασμα μονο στα νούμερα, με μια κοινωνία να καταρρέει, με ανεργία στο 27%, και με στόχο ρυθμού ανάπτυξης μεγαλύτερο απο χώρες με βαριά βιομηχανία... Πως θα εχεις ανάπτυξη ετσι; Πως θα εχεις ανάπτυξη εντός ευρωζώνης με μισθούς και συνταξεις πείνας(που ζητανε) χωρις καταναλωτική ικανοτητα χωρις να εχεις κανει υποτίμηση στο νόμισμα σου; Η εμμονή με τις ομαδικές απολύσεις δεν σε προβληματίζει; Δεν βλέπετε που παει το έργο γαμωτο;;;;;;
Φτάσαμε στο 2015, το μ@%&νι μας έχει τσουρουφλιστεί και υπάρχουν άτομα που μιλάνε για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σύριζα, ποιος είναι κακός και ποιος είναι καλός. Αρχίζεις φίλε ΠΥΡΙΦΛΕΓΕΘΩΝ το μακροσκελές κείμενο σου με το: "Αυτο σημαινει τα εξης για τον συριζα".Σοβαρά? Ποιος δίνει δεκάρα για τον Σύριζα ρε φίλε? Για την πατρίδα μας και την ζωή μας νοιαζόμαστε. Και ίσως να είχαν ένα νόημα όλα αυτά που αναπτύσσεις, αν οι προηγούμενοι είχαν κάνει κάτι διαφορετικό, είχαν πχ επιτύχει πλεόνασμα με αναπτυξιακές κινήσεις και όχι με αλλοπρόσαλες περικοπές, υπερφορολόγηση και μεταθέσεις δαπανών σε επόμενες χρήσεις. Αν είχαν πράξει τα δεόντα με ολοκληρωτική αναμόρφωση κράτους και διοίκησης, με αναπτυξιακά κίνητρα, με φορολογικό εξορθολογισμό. Αν είχαν αποδειχτεί ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ επί 5 ολάκερα χρόνια κρίσης και υλοποιούσαν τα συμφωνημένα. Αν τα ταμεία μας δεν ΑΓΟΡΑΖΑΝ -(όλως τυχαίως....) δισεκατομμύρια σε ελληνικά ομόλογα λίγες μέρες πριν το haircut. Εσύ και όποιος άλλος θέλει, ας συνεχίζει πάντως να ασχολείται μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και τον ΠΑΟ, αφού αυτό φαίνεται ότι σας καίει μόνο...