El-Erian: Πρέπει να ακούσουμε τον «ταραξία» Βαρουφάκη

El-Erian: Πρέπει να ακούσουμε τον «ταραξία» Βαρουφάκη Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

«Αξίζουν να ακουστούν τα όσα λέει ο «ταραξίας» υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας», αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg View ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian, ο οποίος τονίζει ότι λυπήθηκε που ο Τσίπρας αποφάσισε να τον βάλει στο περιθώριο.


«Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο κατά τη διάρκεια των περίπλοκων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της και το ΔΝΤ, λυπήθηκα γι' αυτό», αναφέρει και σημειώνει ότι «ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα στο παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά στην ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες».

Επισημαίνει ακόμη ότι ο Έλληνας υπουργός με όπλο τη λογική και την επιθυμία για το καλύτερο «πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών αναφορικά με τους όρους των πολιτικών τους. Και δεν κουράστηκε ποτέ να υπενθυμίζει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη». 

«Όντας μέλος μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, δεν δίστασε να συνομιλήσει με τους εταίρους ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις - ειδικά με τους Γερμανούς ομολόγους του - καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ, η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές δράμα», γράφει ο El-Erian.

Πάντως ο αρθρογράφος δικαιολογεί την απόφαση Τσίπρα να κάνει τον Βαρουφάκη στην άκρη γιατί «στον ενθουσιασμό του να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική λύση, παραμέλησε τα μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Υποστηρίζει επίσης ότι ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αντικαταστήσει, καθώς η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα και σύντομα θα αναγκαστεί να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις για να λάβει χρήματα από τους δανειστές και να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις.

Όμως, όπως σημειώνει οι δανειστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους-κάτι που υποστήριζε και επαναλάμβανε ο Βαρουφάκης. 

Καταλήγει λέγοντας ότι αν δεν το καταλάβουν ο Βαρουφάκης θα επιστρέψει, αυτή τη φορά για να επιδιώξει την αποκατάσταση της τάξης μετά από ένα Graccident.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια