Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη

Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη Facebook Twitter
1

Ένα νέο δημοσίευμα για τους κινδύνους που ενέχει ένα Grexit, φιλοξενεί η βρετανική Telegraph. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε όλο το μπλοκ στο χάος και θα έθετε υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, δηλώνει ένας βασικός παράγοντας στην αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012.

Συγκεκριμένα, ο Hung Tran, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών IIF, αναφέρει στην εφημερίδα ότι ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, οι επενδυτές είναι πολύ αδιάφοροι για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και να ενισχύσει την πόλωση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο Tran, ο οποίος βοήθησε στην εκπροσώπηση των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια του «κουρέματος» το 2012, δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι «υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό» και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Ωστόσο, τόνισε ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι περίπλοκες και δεν έχουν γίνει «πλήρως κατανοητές».

Telegraph: Το Grexit θα έφερνε χάος στην ευρωζώνη Facebook Twitter

«Βραχυπρόθεσμα, πιθανώς η οικονομική μετάδοση από την άποψη της εξάπλωσης στο κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το 2010 ή το 2012», είπε και πρόσθεσε: «ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πολιτικές προεκτάσεις όσον αφορά τις προσδοκίες της αγοράς, εάν το ευρώ αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμο. Το φυσικό ερώτημα είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος;».

«Εάν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δυσκολέψει σημαντικά τη σχέση της με την ΕΕ και την Δύση, θα προκύψουν ερωτήματα για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας κ.ο.κ. και ολόκληρη η συνοχή της δυτικής συμμαχίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μια ελληνική έξοδος θα χρησίμευε μόνο για να ενισχύσει την πόλωση που έχουμε ήδη δει στην Ευρώπη. «Υπήρξε μια οξύτατη πόλωση τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, που υποστήριζε ότι η τρέχουσα προσέγγιση οικονομικής πολιτικής με βάση τη λιτότητα δεν έχει αποτέλεσμα. Επομένως, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα που θα οδηγούσε σε μια έξοδο από την ευρωζώνη, θα καθιστούσε αυτή τη συζήτηση και την πόλωση, πιο έντονη και πιο προβληματική»

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Στο 136% του ΑΕΠ το χρέος της Ιταλίας [2.1 τρις ευρώ] το οποίο αυξάνεται κατά 5% ανά διετία ... αλλά δεν ανησυχούν καθόλου από ένα ενδεχόμενο Grexit! Ετοιμάζουν πάντως την επόμενη παγίδα τους. Χρεοκοπία εντός του ευρώ. Τότε όπου θα ρίξουν μισθούς και συντάξεις κατά 50% μέσα σε ένα μήνα. Τότε που θα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί οτιδήποτε μπορεί να παράγει πλούτο για την χώρα μας [με πρώτο το τουριστικό προϊόν και τα σχετιζόμενα με αυτόν αεροδρόμια και λιμάνια]. Με τα έσοδα θα ξεπληρώνουν τα "χρέη μας". Στο μεταξύ ο λαός το περίφημο .. παξιμάδι. Αν ξαναχρεοκοπήσουμε η δραχμή ειναι μονοδρομος.