ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση - Oμαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις τα αγκάθια

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση - Oμαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις τα αγκάθια Facebook Twitter
8

Νέα διαφωνία προκαλεί εμπλοκή στις συζητήσεις στο Brussels Group προέκυψε σύμφωνα με τις αποψινές πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων και επιμένει να βάζει φρένο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνεται πως "Υπάρχει παράξενη επιμονή και η εμμονή από το ΔΝΤ που ζητά να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων".

Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει με στοιχεία και πίνακες από χώρες της ευρωζώνης πως τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης και προσθέτουν πως "Οι ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή το βράδυ, οπότε και αναμένεται να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα της προόδου στην διαπραγμάτευση.

8

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Οι πιο ευέλικτες μορφές εργασίας υπάρχουν προ πολλού στην Ελλάδα,πριν ακόμα αρχίσει η κρίση.Οικογενειακής μορφής οι περισσότερες επιχειρήσεις και με 5 εως 50 άτομα προσωπικό στην συντριπτική τους πλειόνοτητα,κατάφεραν να ρίξουν το κόστος χωρίς να προβούν σε αθρόες απολύσεις,στηριζόμενες ακόμα και στο φιλότιμο των εργαζομένων.Πολλοί επιχειρηματίες δεν έκαναν απολύσεις,αλλά μείωσαν τις ώρες ή τις ημέρες εργασίας με τη συναίνεση των εργαζομένων,και αυτό με εντελώς άτυπο τρόπο.Με δεδομένο ότι στο δημόσιο ή στις δημόσιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ομαδικές απολύσεις,τότε ποιές επιχειρήσεις αφορά το μέτρο,αυτές που μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών;Ιδεοληπτικές εμμονές γραφειοκρατών, που δεν έχουν πάρει πρέφα πέντε χρόνια τώρα ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται εκεί.
Οι ομαδικές απολύσεις απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι πρίν το στάδιο της πτώχευσης. Και στις ΗΠΑ υπάρχει και η ανεργία είναι στο 6%. Ο κόσμος όταν ακούει ομαδικές απολύσεις πιστεύει ότι είναι για αυτόν για να απολύεται πιο εύκολα ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προφανώς και δεν λύνεται μόνο με αυτό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας αλλά είναι απο τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Πάντως σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κομμουνιστικά ιδεολογήματα.
Ο κόσμος όταν ακούει ομαδικές απολύσεις πιστεύει ότι είναι για αυτόν για να απολύεται πιο εύκολα ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Πηγή: www.lifo.gr "εργαλειο" bad tool man
Και στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα https://web.stanford.edu/group/scspi/sotu/SOTU_2014_CPI.pdf http://www.newyorker.com/magazine/2011/01/17/state-of-the-unionsΟ κόσμος έχει δίκιο όταν πιστεύει ότι θα απολύεται πιο εύκολα με τον νόμο περί ομαδικών απολύσεως και όντως είναι μέτρο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με αμφίβολα κατά τη γνώμη μου οικονομετρικά αποτελέσματα.
ενώ με τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα? Τι σχέση έχει που γίνονται οι μαζικές απολύσεις? Οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις που λες, 1. δεν υπάρχουν εδώ και 2. έχουν κέρδη και επιζητούν περισσότερα. Μήπως και οι συλλογικές συμβάσεις είναι ''κομμουνιστικό ιδεολόγημα''?
Μοιάζει με την κλασική τακτική των Σαμαροβενιζέλων. Διαρρέουμε πως μας ζητούν κι εκείνο και τ' άλλο θα κάνουμε εκείνο (αύξηση ΦΠΑ, μείωση στις επικουρικές συντάξεις) και θα το παρουσιάσουμε ως επιτυχία της διαπραγμάτευσης!
Ακριβώς αυτό, μέχρι τώρα δεν ξέραμε τίποτα για τις εμμονές τους ή τι ακριβώς ζητούν, τώρα όμως θα μαθαίνουμε συχνά και εδω θα αντιστκόμαστε στους κακούς ξένους, που θέλουν με το ζόρι να μας δανείσουν.