Goldman Sachs: Ένα Grexit θα είναι «σοκ» για τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας

Goldman Sachs: Ένα Grexit θα είναι «σοκ» για τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
2

Ένα Grexit θα ήταν «σοκ» για τα ομόλογα της Ισπανίας και της Iταλίας καθώς θα οδηγούσε την «αμετάκλητη» ευρωζώνη θα οδηγούσε σε αχαρτογράφητα νερά, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε ανάλυσή τους με τίτλο «Πλοήγηση μέσα στην ελληνική κρίση».

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή-και με την υποσημείωση ότι είναι δύσκολο να προβλεφτεί πόσο αρνητική θα ήταν μια αντίδραση των αγορών-η συστημική κρίση από ένα Grexit θα διεύρυνε τις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας κατά περίπου 350-400 μονάδες βάσης.

Κύρια πηγή κινδύνου θεωρείται η αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ.  Η Goldman Sachs βλέπει ως τέτοια σκληρή προθεσμία την 20η Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 3,6 δισ προς την ΕΚΤ, «για την οποία, πιστεύουμε, η χώρα δεν θα έχει επαρκή μετρητά».

Αν, όπως σημειώνεται στην έκθεση οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ως τότε, θα πρέπει να αναμένονται πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας και διεύρυνση των spreads Ιταλίας και Ισπανίας περισσότερο από τις 200-250 μονάδες βάσης.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει μη πληρώνοντας τον επίσημο τομέα και οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν οδηγώντας σε Grexit, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε σχέση με τα ομόλογα του «πυρήνα» θα διευρυνθούν σημαντικά, αναφέρει η έκθεση.

«Το μήκος και το μέγεθος του ξεπουλήματος (sell-off) θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα πάρει στους χαράσσοντες την πολιτική να αντιμετωπίσουν το σοκ», σημειώνεται.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια