Βαρουφάκης: Είμαστε πρόθυμοι για παραχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία

Βαρουφάκης: Είμαστε πρόθυμοι για παραχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία Facebook Twitter
16

Η συζήτηση με τους εταίρους για την ελληνική οικονομία ήταν έντονη, παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το Γιούροκγρουπ στη Ρίγα, εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι τα βρεθεί λύση. «Όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις», τόνισε ο υπουργός ο οποίος δεν έκρυψε και την ενόχληση του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

 «Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε παραχωρήσεις», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Σημείωσε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζωνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη αλλά θα επιτευχθεί γρήγορα, αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

 «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε», είπε και ανέφερε ακόμη ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και πως συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

Για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που ζητούν οι δανειστές είπε ότι είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης». Τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει.

Για την κριτική περί αδιαλλαξίας της Ελλάδας ο κ. Βαρουφάκης το αρνήθηκε και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι. 

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
"Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας"Υπάρχουν και οι πράξεις νομοθετικου περιεχομένου γιάνη, μην αγχώνεσαι.
Περα απο τα σχολια ουσιας,εδω φαινεται και ακομα ενα μεγαλο και τραγικο λαθος του συριζα στις διαπραγματευσεις:μειναμε χωρις ρευστο στο δημοσιο και ρευστοτητα στην αγορα,οι ευρωπαιοι μπορουν να προκαλεσουν τελειωτικη ασφυξια στην Ελλαδα ενω ταυτοχρονα η ΕΚΤ δινει στηριξη στις τραπεζες μονο οσο χρειαζεται για να μην καταστραφουν.Ο συριζα,δηλαδη,με τις απολιθωμενες ιδεοληψιες του,τους ανικανους ανθρωπους του και τις απαραδεκτες εως και μηδαμινες μετταρυθμισεις που προτεινε μας εκανε να χασουμε τοσο χρονο,οπου 1.ο ιδιωτικος τομεας στεγνωσε και μας γυρνα σε επιπεδα 2009-2010 2. ο δημοσιος τομεας φυτοζωει με χρηματα μονο για μσθους κ συνταξεις (σχεδον χρεωκοπια) και 3. ετσι και οι εταιροι μπορουν να μας πιεζουν πιο ευκολα αφου ειμαστε σε εξαιρετικα δεινη θεση.Με ενα λογο:ο συριζα τελικα θα κανει μια συμφωνια ελαχιστα διαφορετικη απο αυτη του Σαμαρα αλλα για την επικοινωνιακη φιεστα ξαναγυρισαμε στην οικονομια και την διεθνη αξιοπιστια σε επιπεδα χειροτερα απο ποτε.Η ζημια εγινε.Να δουμε τωρα πως θα τα πλασαρει ολα αυτα ο συριζα στο εκλογικο σωμα του...
Τι κακος υπουργος! Να μην δεχτει τον πληστηριασμο πρωτης κατοικιας και την μειωση των επικουρικων συνταξεων...να βαλει εκει μια υπογραφη τακα τακα...να εχει και το κεφαλι του ησυχο και στην συνεχεια να μας παρουσιαστει σαν σωτηρας που εκανε το καλυτερο δυνατον για την χωρα;Ή μαλλον καλυτερα να μην παει καθολου,να τα κανει ολα μεσω email.θα μαθει καποτε;
Πριν μας πει ο κ. Βαρουφάκης το μυστικό των λεφτόδεντρων, εσείς υπενθυμίστε στον εργοδότη σας να πληρώνει τους φόρους του, γιατί ως γνωστόν ο μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι ο ιδιωτκός τομέας.
Δε νομίζω ότι πάσχει από έλλειψη φόρων το κράτος μας αγαπητή MarianthiD. Αυτή τη στιγμή 2,5 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε τη καραμέλα περί φοροδιαφυγής. Δε λέω ότι δεν υπήρξε αλλά και όλοι να πλήρωναν τους φόρους τους το αποτέλεσμα θα ήταν να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο δημόσιο. Και όπως και νά΄χει η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει και δεν είναι βιώσιμη ακόμα κι αν όλοι πληρώνουν τους (υπέρογκους πλέον) φόρους.
Αχ, σοβαρευτείτε επιτέλους κε Βαρουφάκη μου!Υποσχεθήκατε να κάνετε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις. Τις κάνατε; Φοβάμαι πως όχι, πλην κάποιων αοριστολογιών. Όσον αφορά τις συντάξεις και την α΄ κατοικία έχω να παρατηρήσω τα εξής: Μια μικρή μείωση στις ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ (όχι στις ΚΥΡΙΕΣ) συντάξεις είναι πολύ προτιμότερη από την παύση πληρωμών και χρεωκοπία, δεδομένου ότι οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) σε δραχμές θα έχουν πολύ λίγη αγοραστική αξία. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας μπορεί να γίνει ένας συμβιβασμός. Να εξαιρούνται από τον πλειστηριασμό μόνο οι κατοικίες μέχρι ενός μεγέθους (π.χ. μέχρι 120 τ.μ.). Είναι γνωστό ότι πολλοί με πολύ μεγάλες κατοικίες (π.χ. 400 τ.μ.) αν και έχουν χρήματα, δεν πληρώνουν, γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί το σπίτι τους.
Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προστατεύονται από πλειστηριασμούς εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ το χρόνο (4.166 το μήνα) και ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ.Άνθρωποι με αυτά τα εισοδήματα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται φτωχοί που πρέπει να τύχουν προστασίας και για αυτό να πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι με νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών απ' τους φόρους μας καθώς οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται να πληρώνουν για "φτωχούς" με σπίτια μισού εκατομμυρίου ευρώ. Ποιος δουλεύει ποιον ήθελα νά 'ξερα.
Το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που με τους φόρους τους συντηρούν 4 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημόσιους υπάλληλους μπορείτε να το υπερασπιστείτε κε Βαρουφάκη;Αν ναι, συγχαρητήρια. Αλλά πείτε και σε μας το μυστικό να φυτέψουμε λεφτόδεντρα γιατί μόνο έτσι θα λειτουργήσει απρόσκοπτα το μοντέλο για την Ελλάδα που έχετε στο μυαλό σας και μπορείτε να υπερασπιστείτε.
Χαρά που θα κάνουν οι μικροεπαγγελματίες αν κοπεί και άλλο η σύνταξη των παππούδων (και μειωθούν κι άλλο οι πελάτες τους) και επιτέλους εξασφαλιστούν οι καταθέσεις-επενδύσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα ....!!!!
Σωστα, οπότε να κλεισουμε οσους επαγγελματίες ειναι ακόμα ανοικτοι αφου θα τους βάλουμε ακομα υψηλότερους φόρους ωστε οι προνομιούχοι του Σοβιετ να συνεχίσουν να ζουν στο συννεφάκι του λεφτά υπάρχουν!Ενα εκατομμυριο ιδιώτες εχασαν τη δουλειά τους τα τελευταία 5 χρόνια κάνοντας οι κυβερνήσεις ακριβώς αυτό που προτείνεις, ας την χάσουν και οσοι απεμειναν...
Το ΔΝΤ θα πληρωθεί μέχρι δεκάρας φίλε μου. Τις συντάξεις των 50ρηδων "παππούδων" εμείς τις πληρώνουμε πια, όχι το ΔΝΤ. Και οι μικροεπαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους απ' την υπέρογκη φορολόγηση. Δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον απ' το να μειωθούν τα έξοδα του κράτους, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Ρε γιατί κλαίγεστε;Η υψηλή φορολόγηση ήταν μέσα στις επιταγές του μνημονίου,ξαφνικά άρχισε να σας βρωμάει;Μέχρι προχθές ήταν χρυσό και άγιο.Δεν το έχετε πάρει πρέφα ότι ετοιμάζουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους για απορρόφηση από πολυεθνικές;