Guardian: Σημαντικός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας εκτιμούν οι ειδικοί

Guardian: Σημαντικός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας εκτιμούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Η Ελλάδα διατρέχει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας, σύμφωνα με έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, ο οποίος υποβάθμισε το χρέος της χώρας την Τετάρτη, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Standard & Poors τόνισε ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της βλάπτουν την οικονομία και έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

«Χωρίς βαθιά οικονομική μεταρρύθμιση ή την περαιτέρω βοήθεια, αναμένουμε ότι το χρέος και οι άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι μη βιώσιμες», δήλωσε η S & P. Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε "CCC+/C" από "B-/B", ένα επίπεδο που θεωρεί ότι την θέτει σε «σημαντικό κίνδυνο» χρεοκοπίας.

Το επιτόκιο του διετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σχεδόν στο 24%, μια ένδειξη ότι οι επενδυτές αναμένουν είτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε χρεοκοπία. Όπως σημειώνει η Guardian, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαμάχη με τη λεγόμενη τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την εξουσία, ενώ τώρα καλείται να υποβάλει αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ, δήλωσε απαισιόδοξος για την κατάληξη σε συμφωνία με την Ελλάδα, πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα. «Δεδομένου ότι έχουμε χάσει πολύ χρόνο, είμαι επιφυλακτικός», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας, απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στη Ρίγα. «Η Ελλάδα οδεύει όλο και πιο κοντά στην άβυσσο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη, υπονοούν ότι η πιο ισχυρή χώρα της ευρωζώνης προτίθεται να υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ανησυχούν για την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη, και όλα τα σενάρια έχουν κοστολογηθεί, είπε ο Σόιμπλε. «Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές», πρόσθεσε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ