Απεργία την Πρωτομαγιά

Τι αποκαλύπτει ο Λαπαβίτσας για δραχμή και δελτίο σε τρόφιμα και καύσιμα

Τι αποκαλύπτει ο Λαπαβίτσας για δραχμή και δελτίο σε τρόφιμα και καύσιμα Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
16

«Η προφανής λύση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, όταν το βλέπω ως πολιτικός οικονομολόγος, η βέλτιστη λύση, θα ήταν μια διαπραγματεύσιμη έξοδος (από το ευρώ)», αναφέρει ο Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Jacobin, αποκαλύπτοντας ποιος είναι ο οικονομικός σχεδιασμός για ένα ενδεχόμενο Grexit -υπέρ τoυ οποίου έχει ταχθεί ανοιχτά η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά μία έξοδο από το ευρώ «η κυβέρνηση θα χρειαστεί άμεσα να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων και να επιβάλει άμεσα έλεγχο στις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε η ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου. Τώρα, πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτοί οι έλεγχοι και τι μορφή θα πάρουν θα εξαρτηθεί από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Θα κρατήσουν σίγουρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποιο είδος ελέγχων κεφαλαίου ασφαλώς θα παραμείνει, όπως και πρέπει. Οι τραπεζικοί έλεγχοι, δεδομένου ότι η κατάσταση ομαλοποιείται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μπορεί να αρχίσει η άρση τους μετά από λίγους μήνες. [...]

Θα υπάρξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των πάντων στο νέο νόμισμα. Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα - θα χρειαστούμε έναν στρατό των δικηγόρων [...] Ο επαναπροσδιορισμός θα εξαρτηθεί από το δίκαιο που διέπει τα συμβόλαια. Αν τα συμβόλαια βρίσκονται υπό ξένο δίκαιο θα είναι προβληματικά. Θα πρέπει να «παρκαριστούν» σε κάποιους ειδικούς λογαριασμούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια του χρόνου [...]».

Τονίζει ακόμα πως η εθνικοποίηση των τραπεζών θα είναι άμεσα αναγκαία άμεσα, με λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των τραπεζών θα έχουν ρόλο στη διαχείριση των νέων τραπεζών. Το επόμενο βήμα, το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο το πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον Κ. Λαπαβίτσα, θα είναι η αντιμετώπιση του αντίκτυπου της εξόδου από το ευρώ σε ορισμένες αγορές, όπως καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα. Επισημαίνει ότι θα χρειαστεί μία ενεργή παρέμβαση. «Μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο», σημειώνει.

Στην ερώτηση «και θα βασιστείτε στην ελληνική γραφειοκρατία να το κάνει αυτό δίκαια και αποτελεσματικά», απαντά «δυστυχώς ναι», προσθέτοντας πως «έχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες μπορούμε να κάνουμε διάφορες δράσεις για να προετοιμαστούμε».

«Υπάρχει ήδη δελτίο (rationing) στη χώρα αλλά γίνεται με το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν να φάνε αρκετά, στηρίζονται σε ελεημοσύνες και στα λεγόμενα κοινωνικά παντοπωλεία. [...] Ήδη δημιουργούμε μηχανισμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα έλλειψης προσφοράς. Έτσι δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο το 2010».

«Στην ενέργεια έχει η χώρα μεγάλη δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Είναι κοντά στην αυτάρκεια. Οι ελλείψεις θα είναι στις μεταφορές και εκεί το δελτίο θα είναι αναγκαίο. Δελτίο ζούμε τώρα αλλά γίνεται με το πορτοφόλι. Πολλοί δεν χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους γιατί δεν έχουν τα χρήματα. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν για πολλούς από αυτή την άποψη».

Τέλος, σε ερώτηση «πόσο κρίσιμο είναι στη διαδικασία αυτή να οικοδομηθούν εναλλακτικές συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και το Ιράν;» απαντά «απόλυτα κρίσιμη. Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές αντιδράσεις από τις χώρες αυτές».

16

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM