Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ελληνική ρευστότητα

Σήμερα οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ελληνική ρευστότητα Facebook Twitter
0

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αναθεώρηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, με λίγες πάντως ελπίδες να αλλάξει κάτι αφού οι περισσότεροι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ φαίνεται να προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση.

Την θέση αυτή έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος έχει απαντήσει στα σχετικά αιτήματα της Ελλάδας ότι αναμένει την ετίμηση του Γιούρογκρουπ για να προχωρήσει σε αναθεώρηση των θέσεων του.

Η απόφαση θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη στις 12 το μεσημέρι οπότε θα εξεταστεί και η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.  

Χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε αιχμές κατά των πρακτικών της ΕΚΤ λέγοντας ότι ακολουθεί ασφυκτική πολιτική,  ενώ παλαιότερα, όπως σχολίασε, ήταν πιο χαλαρή. Ωστόσο όπως εκτίμησε η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει «το φίδι από την τρύπα».

Ως μερικώς δικαιολογημένα χαρακτηρίζει τα παράπονα της Ελλάδας ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον.

Ο Ντίξον που είχε έρθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση με τον Βαρουφάκη σημειώνει σε άρθρο του ότι η νέα κυβέρνηση της αριστεράς αδικείται από την ΕΚΤ που  δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς πριν από τρία χρόνια. Δικαιολογεί πάντως αυτή τη στάση γράφοντας: «Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM
Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM