Τουρίστες, ενοικιαστές και φοιτητές να δουλεύουν ως εφοριακοί παριστάνοντας τους πελάτες

Τουρίστες, ενοικιαστές και φοιτητές να δουλεύουν ως εφοριακοί παριστάνοντας τους πελάτες Facebook Twitter
27

Ένα διαβολικό σχέδιο καταστρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.  Όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στην επιστολή που έστειλε ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ με τα μέτρα της Αθήνας εν όψει Γιούρογκρουπ.

Ο Πίτερ Σπίγκελ γράφει ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προτείνει την πρόσληψη  «φοιτητών, ενοικιαστών ακόμα και τουριστών» για να υπηρετήσουν ως μυστικοί «εφοριακοί». Ο Βαρουφάκης πους ονομάζει "'Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme" και σημειώνει ότι ο  μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα-μικρότερο των δύο μηνών χωρίς δυνατότητα επαναπρόσληψης.

Στο διάστημα αυτό θα υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας.

Οι «εφοριακοί» αυτοί θα εργάζονται σε δημοφιλείς περιοχές με υψηλή φοροδιαφυγή και δεν θα γίνονται αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες.

 «Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» αναφέρει στο σκεπτικό του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Εξαιρετική επιλογή ο Λουί ντε Φινές. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσει κι ο υπουργός μας μια αντίστοιχη καριέρα στο σανίδι, εκεί τα ταλέντα του θα αναγνωριστούν επιτέλους.
Δεν είναι κακές γενικά προτάσεις, και καλό θα είναι να γίνουν πράξη μαζί με άλλα, απλά κάτι μου λέει ότι δεν έχουν ακριβώς αυτό οι Ευρωπαίοι στο μυαλό τους. . . Μάλλον θα πέσει ξύλο τη Δευτέρα!
Στα αεροδρόμια και στα καράβια να μοιράζονται φυλλάδια: "always ask for a receipt -everywhere. Thank you for helping us fight tax-evasion".ΑΥτό θα είναι καλό για τα τουριστικά μέρη, αλλά τους υδραυλικούς, τους γιατρούς κλπ πως τους πιάνεις;Τπτ. Απλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως αυτος που δεν πληρώνει ΦΠΑ -ενώ χρησιμοποιεί τα δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κλπ- ουσιαστικά κλέβει αυτούς που είναι φορολογικά εντάξει. Και επιβαρύνονται κι άλλο. Κανένας δισταγμός, καμμία ομερτά.
Καταπληκτικό μέτρο. ΕΠιτέλους clubs, bars, υδραυλικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, φωτογράφοι, τουριστικά μαγαζιά, καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, 'παρκαδόροι' κλπ πρέπει να πληρώνουν ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ. Πρέπει να πληρώνουν το ΦΠΑ τους, πρέπει να πληρώνουν το ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ τους. Δεν είμαι εγώ το κορόιδο να πληρώνω ως εργαζόμενος τα σπασμένα τα δικά τους. Όσοι είναι τίμιοι και πληρώνουν εφορία από αυτούς να σταματήσουν επιτέλους να είναι τα κορόιδα. Επιτέλους σε αυτήν την χω΄ρα η καφρίλα πρέπει να σταματήσει. Το είχαμε άπαντες λίγο πολύ σκεφτεί (και γιατί ρε παιδιά δεν γίνεται να γίνονται συνεχής undercover έλεγχοι με πολύ σοβαρές επιπτώσεις ; ποιος θα έκλεβε σε τέτοια περίτπωση ; ποιος θα τολμούσε ; ) ¨Ηρθε καιρός να εφαρμοστεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, άνθρωπος που έχει ζήσει πολύ στο εξωτερικό, και μάλιστα με ασύλληπτες γνώσεις οικονομικών, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να προτείνει κάτι τέτοιο. Αγαπάμε Γιάνη !
Εσοδα εξοδα και 40% φορολογια στο περισευμα...ουτε κομαντος,ουτε μυστικοι πρακτορες ουτε τιποτα. Ολοι θα κοβουν αναγκαστηκα αποδειξεις και το κρατος θα κερδιζει απο το φπα. Εξυπνο το σχεδιο,αν και πιστευω πως θα ηταν λιο λογικο να υπαρχουν καλυμενοι ελεγκτες ως υποτηθεμενοι πελατες παρα το αντιθετο.....
Παντελώς ανεφάρμοστο το μέτρο (οι τεχνικές δυσκολίες είναι το λιγότερο).Φανταστείτε τι θα γίνει αν το Ελληνικό κράτος παράσχει τα μέσα για σωρεία αδικημάτων (τρέχα γύρευε τι θα κάνει ο καθένας με τις κάμερες και τα μικρόφωνα). Μόνο σε καφενείο περίμενα να ακούσω ανάλογη ιδέα.
Καμερές και μικρόφωνα μπορώ να αγοράσω και μόνη μου.Δεν περίμενα το κράτος.Συν τοις άλλοις κάτι παρεμφερές εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού,τις οποίες φαντάζομαι και δεν θεωρείς καφενείο.
όποιος πει ρουφιάνους αυτούς που καταδίδουν τους κλέφτες του κράτους (το οποίο θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως δικό μας) είναι μ.
Οσο και αν συμφωνω μαζι σου, στην καταστροφη δεν μπορει να μας παει ενας ανθρωπος οπως αλλωστε δεν ειναι ενος ανδρος επιτευγμα η οποια επιτυχια
Ναι, ναι ναι και πάλι ναι!! Πραγματικά ο μόνος τρόπος να κόψουν απόδειξη είναι να φοβούνται για ελέγχους και ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να δημιουργηθούν τα γνωστά κυκλώματα είναι οι ελεγκτές να εναλλάσσονται. Μακάρι να μη μπει μπλόκο σε αυτή την ιδέα. Και κάτι αντίστοιχο να γίνει για όλες τις επιχειρήσεις. Φυσικά, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με έναν εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος που δεν προϋποθέτει ότι θα κλέψεις το κράτος ντε και καλά, αλλά θα βάζει τους σωστούς φόρους. Λογικοί φόροι και σταθερός έλεγχος, είναι η μόνη λύση στη μάστιγα της φοροδιαφυγής που έχει η Ελλάδα.
Η λύση είναι θέληση από πλευράς πολιτικών, αξιολόγηση και εκπαίδευση στο προσωπικό του δημοσίου. Ετούτα είναι φανταστικές ιδέες. Εάν πει ο μαγαζάτορας στον τουρίστα που τον έπιασε πάρε 500 ευρώ να μην φάω πρόστιμο 5000 ο τουρίστας ή ο φοιτητής των 20 ευρώ δύσκολα θ' αντισταθεί. Και είναι και το άλλο. Στον τουρίστα ή στον φοιτητή που θα λαδωθεί δεν μπορείς να του ρίξεις βαριά ποινή ώστε να φοβάται. Στον μόνιμο υπάλληλο μπορείς. Αφήστε που οι κρυφές κάμερες είναι παράνομες. Μετά θα αυξηθεί η καχυποψία γύρω μας. Ετούτα είναι φανταστικές ιδέες.
Καμμία σχέση αυτό που λες οτι θα λαδώνεται ο εκάστοτε φοιτητής,τουρίστας κλπ.Πως ακριβώς θα λαδώνεται απο την στιγμή που θα ειναι καλωδιωμένος κ το οπτικοακουστικό υλικό θα καταλήγει μετα τις υπηρεσίες του στους εφοριακούς ;;! Εκτος κ αν εχει μαγικές ικανότητες και μαγειρεύει τα βίντεο !
@koukΤέλος πάντων το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι πως το καράβι πάει στα βράχια κι οι καπετάνιοι κάνουν πολιτικές δηλώσεις και λένε φανταστικές ιδέες για να πείσουν τον κόσμο πως σε τυχόν ναυάγιο θα φταίνε οι άλλοι.
Αντισυμβατικό, αλλά ο μόνος τρόπος για μαζικής κλίμακας ελέγχους έκδοσης αποδείξεων, και τεράστιο κίνητρο για την έκδοση τους από τις επιχειρήσεις.
Χεχε πολύ καλό. Αυτό το αστείο το έκανα κι εγώ παλιά (προ κινητών και ίντερνετ) σε ξενοδοχεία σε αγγλόφωνες χώρες, αλλά χωρίς να έχω δει ποτέ το σκετσάκι του Πήτερ Σέλλερς (είχα ακούσει για αυτό από φίλους κλπ). Τελικά προέρχεται από την τελευταία ταινία, που έγινε μετά τον θάνατό του, με αρχειακό υλικό (που είχε κοπεί από προηγούμενες ταινίες). Θα ψάξω να την βρω, σίγουρα θα έχει και άλλα καλά. Ήξερα και μια ισπανόφωνη κοπέλα που έλεγε "please leave a massage after the tone" στον αυτόματο τηλεφωνητή της :-)
Μετά από ακόμη μία - αποτυχημένη κατά πάσα πιθανότητα (100 άτομα για μία θέση) - συνέντευξη γυρνάω για πλάκα σε έναν φίλο μου και του λέω να μας πάρει ο Βαρουφάκης στο επιτελείο του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να μας πληρώνει τα έξοδα να τρώμε και να περιμένουμε για την απόδειξη :PΌχι και πολύ μακριά από αυτό που προτείνει βλέπω.Καλή ιδέα, θα αρχίσουν τώρα βέβαια οι κλασσικοί θα μας κάνετε ρουφιάνους κλπ.