Κόβεται η σύνταξη χηρείας Δημοσίου σε 112.000 δικαιούχους

Κόβεται η σύνταξη χηρείας Δημοσίου σε 112.000 δικαιούχους Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
28

Αναδρομικό μαχαίρι έρχεται για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν δυο συντάξεις εκ των οποίων η μία είναι σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Κατικου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα μαζικά ειδοποιητήρια σε 112.000 συνταξιούχους έχουν ήδη σταλεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παραλήπτες είναι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο και ταυτόχρονα κύρια σύνταξη είτε από το Δημόσιο είτε από άλλο Ταμείο.

Το ειδοποιητήριο καλεί εντός 20 ημερών να δηλώσουν ποια από τις δυο συντάξεις θα κοπεί, αλλιώς, δηλαδή μετά την παρέλευση της 20ήμερης προθεσμίας, η περικοπή θα γίνει αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Σε περιπτώσεις όπου έχουν περάσει τρία χρόνια μετά τη μεταβίβαση της σύνταξης χηρείας και δεν έχει γίνει έλεγχος οι μειώσεις θα γίνουν αναδρομικά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν όλους τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες να γνωστοποιούν:

* Αν λαμβάνουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο και από πότε, για να αποφασίσουν ποια σύνταξη θα μειωθεί.

* Αν εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται και από πότε, οπότε αυτόματα η σύνταξη χηρείας αναστέλλεται.

Στην περίπτωση που δεν υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις με τα στοιχεία που τους ζητούνται, τότε οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος 3865/10 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4002/2011 θα γίνουν αυτόματα!

Σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο παίρνουν 112.000 δικαιούχοι οι οποίοι κατά πλειοψηφία έχουν και δική τους σύνταξη, είτε από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ ή άλλους φορείς.

Εφόσον η σύνταξη λόγω θανάτου μεταβιβάστηκε στα πρόσωπα αυτά μετά τον Ιούλιο του 2010 (ημερομηνία ψήφισης του ν. 3865/10) και έχει παρέλθει η τριετία, τότε θα επιβληθούν περικοπές κατά 50% αν είναι κάτω των 65 ετών ή 30% αν είναι πάνω από 65.

Στην περίπτωση όμως που τα πρόσωπα αυτά λαμβάνουν και κύρια σύνταξη από το Δημόσιο, τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία η μία από τις δυο θα πρέπει να μειωθεί κατά 75%!

Ενώ αν η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται από το Δημόσιο και η κύρια από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ), τότε επιλέγουν σε ποια από τις δυο θα γίνει η μείωση κατά 50% ή κατά 30% ανάλογα με το αν είναι κάτω ή άνω των 65 ετών.


Από τις περικοπές εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη χηρείας και έχουν αναπηρία 67%.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Άντε το επόμενο για τις ανύπαντρες κόρες στρατιωτικών.Θα μου πεις αυτοί το δικαιούνται γιατί υπηρετούν την πατρίδα με ζήλο την πατρίδα μέχρι τα 42 μαθαίνοντας μας τα: τσάπινγκ, γόπιγκ, πλοίο της αγάπης,και τόσα άλλα όμορφα...
Οι ανύπαντρες κόρες όλων των κλάδων του δημοσίου παίρνουν σύνταξη και όχι μόνο των στρατιωτικών.Απο δικαστικούς εώς και εργαζομένους μόνιμους των τότε δήμων και κοινοτήτων...κράτα λίγο την χολή σου και μην έχεις συμπλέγματα γιατί φαίνονται πολύ...παρόλα αυτά ΝΑΙ συμφωνώ η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων να μην συνταξιοδοτείτε,είναι άδικο και δίχως λογική.
Αν παίρνουν όλοι δεν μπορώ να το ξέρω γιατί οι γονείς μου δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα και δεν πλήρωναν εισφορές για τριάντα πέντε χρόνια ώστε η αδερφή μου να δικαιούται σύνταξη. Ευτυχώς δεν ήταν τόσο άσχημη, χαζή και τεμπέλα οπότε και παντρεύτηκε και σπούδασε και δουλεύει.Εγώ πάλι είμαι άντρας οπότε μπορέσει να καταλάβω τι είναι σύμπλεγμα.Όταν κάποιοι ηλίθιοι και αγράμματοι μας δίσταζαν και μας έκαναν καψόνια.Αλλά με έκαναν είμαι αχάριστος γιατί έτσι με έκαναν άντρα.Κρίμα που δεν πήγα στα 18 όπως αυτοί αλλά στα 24 στρατό και όργισα να γίνω.Υ.Γ. Εννοείτε πως πρέπει να κόπων από όλες του δημοσίου αν το παίρνουν όλες.
Αν παίρνουν όλοι δεν μπορώ να το ξέρω γιατί οι γονείς μου δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα και δεν πλήρωναν εισφορές για τριάντα πέντε χρόνια ώστε η αδερφή μου να δικαιούται σύνταξη. Ευτυχώς δεν ήταν τόσο άσχημη, χαζή και τεμπέλα οπότε και παντρεύτηκε και σπούδασε και δουλεύει.Εγώ πάλι είμαι άντρας οπότε μπορώ να καταλάβω τι είναι σύμπλεγμα.Όταν κάποιοι ηλίθιοι και αγράμματοι και συμπλεγματικοί μας έδιναν διαταγές και μας έκαναν καψόνια.Αλλά είμαι αχάριστος γιατί έτσι με έκαναν άντρα.Κρίμα που δεν πήγα στα 18 όπως αυτοί στο στρατό αλλά στα 24 και άργησα να γίνω.Υ.Γ. Εννοείτε πως πρέπει να κόπων από όλες του δημοσίου αν το παίρνουν όλες.
Το θέμα είναι αν είναι σωστό ή όχι, να υπάρχει σύνταξη χηρείας *ταυτόχρονα* με μια κανονική.. θα υπάρχει κάποια λογική γιατί ίσχυε αυτό..Κατά τ'άλλα, οι συντάξεις έχουν προπληρωθεί *ήδη* από τις μηνιαίες εισφορές του κάθε εργαζόμενου. Κάθε μείωσή τους είναι σκέτη κλοπή, αφού ο εργαζόμενος πλήρωνε τα χρήματα σύμφωνα με την *τότε* νομοθεσία, αλλά το κράτος (βλέπε κυβερνήσεις) έρχεται *τώρα* και σου λέει "Sorry, δεν βγαίνω αλλιώς". Και είναι μεγάλη αλητεία να μειώνεις τα χρήματα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν πλέον..
έχει υπολογισθεί ότι με το υπάρχων σύστημα ο συνταξιούχος μέσα σε 20 χρονια παίρνει τρεις φορες όσα πλήρωσε σε εισφορές, αυτό ήταν εφικτό σε άλλες συνθήκες, με αλλα ποσοστά ανεργίας και με αλλα ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού.
Στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορείς να παίρνεις ταυτόχρονα και δική σου σύνταξη και σύνταξη χηρείας ταυτόχρονα.Πρέπει να επιλέξεις την μία από τοις 2.Τώρα διαβάζω ότι για το δημόσιο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Δύο μέτρα και δύο σταθμά!Καλώς να κοπεί λοιπόν.
Σύνταξη χηρείας από το Δημόσιο παίρνουν 112.000 δικαιούχοι οι οποίοι κατά πλειοψηφία έχουν και δική τους σύνταξη, είτε από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ ή άλλους φορείς;;;;;Και αυτο το ανακαλυπτουμε στον 5. χρονο κρισης;;Εμ, δεν φταιει κανεις αλλος, καμμια Μερκελ και κανενας Σοιμπλε γιαυτο. Μονο εμεις οι ιδιοι.
Ακύρωση των μνημονίων=δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και επιστρέφουμε στη δραχμή (κάτι που το 80% του λαού, δεν το θέλουμε). Πρέπει να ωριμάσουμε (επιτέλους) και να ξέρουμε γιατί κράζουμε - για να έχουμε και τη πίτα ολόκληρη & το σκύλο χορτάτο? Δεν πέρασε η μπλόφα του Τσίπρα, κατάφερε μόνο την 4μηνη παράταση. Από τη στιγμή που θέλουμε ευρώ, το χρέος μένει, τα μνημόνια μένουν (και θα έρθουν και άλλα μέτρα). Το θέμα είναι ΤΙ μέτρα θα είναι αυτά (θα ξεφτιλίσουν και άλλο τον ιδιωτικό τομέα/μισθωτούς/συνταξιούχους) και πόσο θα χτυπήθεί η διαφθορά.. ο πιο βασικός τρόπος να έχεις έσοδα, είναι να μην έχεις διαρροές (δλδ 'μαύρο' χρήμα) - ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, το πάρτυ των μιζών δεν έχει σταματήσει..
Συμφωνώ μαζί σου ΑΠΟΛΥΤΑ. Πες το και στην Κυβέρνηση (που την στηρίζει το 80% του λαού) μπας και το αντιληφθεί κάποια στιγμή... Εδώ τις προάλλες ''απάντησαν'' στον EFSF να ''ενημερωθεί'' ότι τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 του Γενάρη...http://www.iefimerida.gr/news/194060/apantisi-maximoy-ston-efsf-na-enimeroneste-gia-tis-diapragmateyseis-ta-mnimonia
Η παράταση είναι με εντελώς ασαφής όρους, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι "πήρε" και τι "έδωσε", σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, αν και απ' ότι φαίνεται η ασάφεια ουσιαστικά σημαίνει πως τίποτα δεν είναι οριστικό και πως κάθε μέρα είναι "διαπραγμάτευσης".Ας πούμε, υποτίθεται πως θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποίησεις (όπως τα αεροδρόμια που καίνε τους Γερμανούς), αλλά θα περάσει το νομοσχέδιο (που ήταν να περάσει προχτές) για την ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.Δημοσιεύματα (συνήθως έγκυρων) ρεπόρτερ πάντως έκαναν λόγο για συμφωνία σε ("δίκαια") μέτρα στο ασφαλιστικό, το οποίο στην τελική όντως θέλει αλλαγές.Αυτό ας πούμε, αν και δεν ξέρω τι σημαίνει στην πράξη, ούτε που θα πάνε τα χρήματα που μαζεύονται και άρα δεν το λέω με σιγουριά, μοιάζει "δίκαιο", όταν άλλοι συνταξιούχοι δεν βγαίνουν, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να λαμβάνουν διπλή σύνταξη.Ασχέτως 80% κοινής γνώμης, θα ήταν (στρατηγικά) λάθος να βγει από το ευρώ αυτήν την στιγμή, τουλάχιστον πριν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια "συνεννόησης".. και ας μην του δίνουν πολλά.... Γιατί είναι άλλο να πάρεις μέτρα που χτυπάνε το μαύρο χρήμα (καλοδεχούμενα) και άλλο να εξαθλιώσεις και άλλο ανθρώπους που "δεν βγαίνουν".
ακριβως οτι λεει ο λεβεντης/ενωση κεντρωων.τον μνημονευω γιατι ειναι ισως ο μονος που καταγγελει τους διπλο/τριπλοσυνταξιουχους καμια 20αρια χρονια
Τα ασφαλιστικα ταμεια μας ειναι σε τραγικη κατασταση και αν δεν παρθουν αμμεσα μετρα η κατασταση θα εκτροχιαστει. Το συγκεκριμενο μετρο ειναι στην σωστη κατευθυνση αν και δεν ειναι αρκετο για να σωσει την κατασταση.
Smaug μάλλον δεν είσαι ενημερωμένος: καμία μείωση συντάξεις, ούτε αυξήσεις ορίων ηλικίας δεν πρόκειται να γίνουν. Αυτά τελείωσαν με την ψήφο του λαού στις 25 Ιανουαρίου. ΥΓ: Δεν τα λέω εγώ, ο κ. Στρατούλης τα λέει...http://www.tanea.gr/news/economy/article/5213870/stratoylhs-kamia-meiwsh-syntaksewn-oyte-aykshsh-oriwn-hlikias/
Ή δεν διάβασες καν το άρθρο για να καταλάβεις ότι πρόκειται για την κατάργηση μιας δεύτερης,περιττής κατα τη γνώμη μου,σύνταξης ή το διάβασες και απλώς δεν κρατήθηκες και θέλησες να σχολιάσεις.Δηλαδή εσένα σου φαίνεται λογικό,ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη και το 30% του συνολικού πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,ορισμένοι να παίρνουν δύο συντάξεις;Δεν είναι θέμα μνημονίου ή όχι.Τέτοια μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί από καιρό.
Αλίκη, ξέρω πάρα πολύ τι διάβασα και έχω αντιληφθεί πλήρως τι συνέβη. Και φυσικά συμφωνώ με το μέτρο αυτό όπως και με το 99% του Μνημονίου, το οποίο έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε εφαρμόσει εδώ και χρόνια για να γίνουμε κράτος. Απλά, ήθελα να θίξω το πόσο ωραία είναι τα λεκτικά πυροτεχνήματα τα οποία όπως φαίνεται έπεισαν αρκετούς.
Μετρα θετικά,όπως το παραπάνω,τα οποία θα ληφθούν και θεωρούνται μνημονιακά είναι το περιβόητο "70% του μνημονίου",για το οποίο όλοι έπεσαν να φάνε τον Βαρουφάκη κατηγορώντας τον για κωλοτούμπα,όταν δήλωσε πως το αποδέχεται.Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κατάργηση του μνημονίου,προφανώς και μιλούσε για την κατάργηση των επιβλαβών και άσκοπων μέτρων,που επηρεάζουν αρνητικά τον λαό.Απλώς χρησιμοποιούσε σκέτη τη λέξη μνημόνιο,γιατί το τελευταίο στο μυαλό της πλειονότητας των Ελλήνων ταυτίζεται με τα αντιλαϊκά μέτρα.Επομένως,κατ'ουσίαν(από τη στιγμή που εσείς λέτε να μην παίζει με τις λέξεις)δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτά που έλεγε.
Για το σχόλιο 6.3.2015 | 22:01Όταν μιλάς προεκλογικά και δίνεις προεκλογικές υποσχέσεις με το τσουβάλι δεν υπάρχει κανένα «προφανώς» Αλίκη μου. Τα «προφανώς» έρχονται μετά τις εκλογές όταν τη «δημιουργική ασάφεια» ακολουθεί η «κατά το δοκούν σαφήνεια».Προφανώς έλεγαν άλλα και εννοούσαν άλλα λοιπόν: με μια λέξη ΠΡΟΦΑΝΩΣ κορόιδευαν κι αυτοί όπως και οι προηγούμενοι!
"Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κατάργηση του μνημονίου,προφανώς και μιλούσε για την κατάργηση των επιβλαβών και άσκοπων μέτρων,που επηρεάζουν αρνητικά τον λαό."Απορία, γιατι ο συριζα δεν υπερψηφισε έστω και μια χρήσιμη ρύθμιση του μνημονίου? για να αντιληφθει τουλάχιστον ο Έλληνας πολίτης οτι ναι, υπάρχουν και μειώσεις που πρέπει να γίνουν ωστε να αποφεύγονται μειώσεις που δεν πρεπει να γίνουν? ¨Ηταν σε όλα απέναντι διότι βόλευε να φάνε ολη τη λάσπη οι άλλοι.Το "προφανώς" επίσης δεν το αντιλαμβάνομαι. Αν θυμαμαι καλά μιλουσε για κατάργηση μνημονίου με ενα αρθρο ενα νόμο! Σημερα θα εφαρμόσει κανονικά πολλές ρυθμίσεις του μνημονίου που υποστήριζε οτι θα καταργήσει και θα πείσει - τους έχοντες μνημη χρυσόψαρου - οτι ειναι και σωστές!Αν έλεγε την αλήθεια ή ρεαλισμό - που σήμερα επικαλείται - το εκλογικό αποτέλεσμα μαλλον δε θα ηταν ακριβως αυτό.Αυτη η γενική παραδοχή οτι δεν έγινε και τίποτα που ενα κομμα παίρνει την εξουσία λέγοντας αλλα νταλλα και αυτό δεν πρέπει καν να κρίνεται, πραγματικα με ξεπερνα.Επίσης ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ συντάξεις, μειώνεται απλά η 2η σύνταξη και μάλιστα σου επιτρέπουν να διαλέξεις ποια σύνταξη θες να θεωρηθει κύρια σύνταξη - η οποια δε θα υποστει τη μείωση - και οι περισσότεροι φυσικά επιλέγουν ως κυρια συνταξη τη μεγαλύτερη ωστε η περικοπή να γίνει στη μικρότερη. Ο τίτλος είναι ολιγον ανακριβής.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κατάργηση του Μνημονίου, άφηνε σκόπιμα μία σύγχυση στο τι εννοούσε ώστε όλοι να εμπίπτουν μέσα και να προσδοκούν μία αλλαγή. Δημαγώγησαν ασύστολα και όλοι περίμεναν και κάτι. Και εξάλλου, καθένας βλέπει ως ''κακό'' το μνημονιακό μέτρο το οποίο τον έθιγε προσωπικά, όχι το τι συνέβαινε στον δίπλα του. Ακόμη και στους διπλοσυνταξιούχους, το μνημόνιο τους φταίει για το ''κακό'' που τους συμβαίνει τώρα.
Όταν βρίσκεσαι στην εξουσία,αναγκαστικά κάνεις,πέραν από καλά,και κάποια πράγματα που δεν αρέσουν στον λαό,για τον απλούστατο λόγο ότι στη ζωή υπάρχουν πολλές δυσκολίες και δεν είναι όλα πάντα ρόδινα.Αν,όμως,κάποιος είναι απόλυτα ειλκιρινής πριν τις εκλογές,ακόμη κι αν έχει ενα απίστευτο όραμα για τη χώρα,επειδή ο κόσμος δεν θέλει να ακούει αλήθειες,δεν πρόκειται να τον ψηφισει ποτέ.Γι'αυτόν τον λόγο,λοιπόν,είναι αδύνατο να μην δεν πεις και κάποια πράγματα παραπάνω πριν τις εκλογές.Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να μην "εκμεταλλεύονται"τα κόμματα την ψήφο των πολιτών,αλλά γι'αυτό φταίμε ξεκάθαρα εμείς και η τάση μας να μάς αρέσει μόνο όποιος μας τάζει τα πιο πολλά.Θεωρώ,επομένως,περιττό να βλέπουμε μόνο αν ένα κόμμα αθέτησε ή όχι τις υποσχέσεις του,από τη στιγμή που αυτό στην πράξη το κάνουν αναπόφευκτα όλοι,με δόλο τις περισσότερες φορές αλλα και χωρίς κάποιες άλλες.Το θέμα είναι πιο κόμμα παραμένει πιο κοντά σε όσα είπε.Και γι'αυτό δεν πιστεύω ότι μέχρι στιγμής ο σύριζα είναι το ίδιο με τη νδ πχ.Και οι δύο έλεγαν θα καταργήσουμε το μνημόνιο,ωστόσο ο πρώτος απέφυγε προς στιγμήν περαιτέρω αρνητικά μέτρα,ενώ η δεύτερη πήρε όσο πιο πολλά μπορούσε.Εγώ προσωπικά θα τους κρίνω από το αποτέλεσμα.Αν από τα 100 που είχαν υποσχεθεί,κάνουν τα 5,αυτό για μένα θα είναι πρόοδος και θα είμαι ευχαριστημένη.Δεν με νοίαζει αν εξαπατήθηκα ή όχι ή αν θεωρούν εκει στον σύριζα ότι είμαστε βλάκες.Η αξιοπρέπειά μου έρχεται σε 2η μοίρα όταν τίθεται θέμα επιβίωσης.Αν πάλι δείξουν ότι είναι και ουστιαστικά τα ίδιο με τους άλλους,τότε ναι,θα τους βρίσω κι εγώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το να πει και μερικά ψεματάκια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αθώο: εδώ παρουσιάζονταν πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί περίπου ως δοσίλογοι και εθνικοί μειοδότες που έπρεπε να περάσουν από έκτακτο στρατοδικείο ενώ αυτοί είχαν την απόλυτη αλήθεια σε γνώση τους την οποία θα εφάρμοζαν με ένα μαγικό ραβδί. Πάνω σε αυτή τη βάση, δεν μπορώ να δεχθώ ''μερικά ψεματάκια'' από το ΣΥΡΙΖΑ και μετά να αρχίσουν οι πιρουέτες, πρόκειται για λαϊκισμό και δημαγωγία του χειρίστου είδους.