Σκληρό μήνυμα Ντράγκι προς την Ελλάδα για την ποσοτική χαλάρωση

Σκληρό μήνυμα Ντράγκι προς την Ελλάδα για την ποσοτική χαλάρωση Facebook Twitter
0

Ένα σκληρό μήνυμα είχε προς την Ελλάδα ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα από την Κύπρο την έναρξη της «ποσοτικής χαλάρωσης» μέσω της αγοράς ομολόγων, από τις 9 Μαρτίου.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, σημείωσε ότι  «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες» και πως «δεν είναι πολιτικός θεσμός». «Οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση» είπε σημειώνοντας ότι η Τράπεζα έχει δανείσει ως τώρα 100 δισεκ. προς τη χώρα και «είναι η πρώτη που εύχεται να επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες».

"Η ΕΚΤ είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες. Και οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη", τόνισε. και συνέχισε:

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα.

Είπε επίσης ότι αυξήθηκε το όριο του Ela κατά 500 εκ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες που πάντως « είναι φερέγγυες» και «τα κεφάλαιά τους είναι πάνω από το απαιτούμενο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM
Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM