Rheinische Post: 360 εκ. ευρώ τόκους έχει καταβάλει η Ελλάδα στη Γερμανία

Rheinische Post: 360 εκ. ευρώ τόκους έχει καταβάλει η Ελλάδα στη Γερμανία Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Το γεγονός ότι ο απολογισμός της πολιτικής διάσωσης στην Ελλάδα είναι καταστροφικός, αναγκάζεται να παραδεχθεί και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post που επικαλείται η Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει το άρθρο, σε 40σέλιδη απάντηση που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έπειτα από κατάλογο ερωτήσεων που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς αναφορικά με την πολιτική διάσωσης έναντι της Ελλάδας, καταγράφονται αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και το πώς διαμορφώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες τα τελευταία χρόνια. Γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στην κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου χρέους, στα αισθητά κατώτερα των προσδοκιών έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανέργων και στην όξυνση της φτώχειας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το γερμανικό υπουργείο τονίζει πως «η εναλλακτική επιλογή σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα είχε ως συνέπεια ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής».

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύει πώς η πολιτική της διάσωσης προκάλεσε ύφεση και φτώχεια, χωρίς να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας, σχολιάζει σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο βουλευτής της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο. Η πολιτική της διάσωσης «απέτυχε παταγωδώς», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη Rheinische Post, μπορεί να παραμένει ανοιχτό εάν η Γερμανία λάβει ποτέ τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής το γερμανικό δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε σεντ. «Αντιθέτως, η Αθήνα έχει καταβάλει τόκους στη Γερμανία για τη δανειακή βοήθεια. "Μεταξύ 2010 και 2014 η KfW (γερμανική επενδυτική τράπεζα) έχει αποδώσει στο γερμανικό δημόσιο έσοδα από τόκους συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ", αναφέρει η απάντηση του υπουργείου. Για τα επόμενα χρόνια όμως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει χαμηλότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM