Απεργία την Πρωτομαγιά

Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από πηγές χρηματοδότησης παρά την παράταση

Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από πηγές χρηματοδότησης παρά την παράταση Facebook Twitter
0

Οι πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας εξαντλούνται, παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, τονίζει το Reuters, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό αυξάνει την πίεση στην Αθήνα να εφαρμόσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει αντιταχθεί δημοσίως, ή να αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους σε μερικές εβδομάδες.

«Οι πιστωτές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο έως τον Ιούνιο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα λάβει κονδύλια μέχρι να περάσει μία αξιολόγηση, η οποία μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να ολοκληρωθεί.

»Κλεισμένη έξω από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από χρήματα στα μέσα ή στο τέλος Μαρτίου» αναφέρει το Reuters.

Το άρθρο συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους δανειστές της, με την αρχή να γίνεται με τα 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει στο ΔΝΤ τον Μάρτιο. Τονίζεται πως η Αθήνα ήδη αναζητά εύκολες λύσεις που θα της επιτρέψουν να περάσει τις επόμενες εβδομάδες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει κάτι.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει πιο γρήγορα, από το τέλος Απριλίου, σε μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες ώστε να ξεκινήσουν πολύ σύντομα συνομιλίες για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό - χωρίς να περιμένουν καν μέχρι το τέλος Απριλίου» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το Reuters, όλες οι άλλες επιλογές χρηματοδότησης εμφανίζουν προβλήματα. Η πιθανότητα πληρωμής 1,9 δισ. από την ΕΚΤ, τα οποία είναι κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων, δεν θα είναι εφικτή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα είχε επίσης την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο Λουξεμβούργο.

Η μόνη πηγή γρήγορου ρευστού για την κυβέρνηση είναι η έκδοση των εντόκων γραμματίων, ή βραχυπρόθεσμου χρέους που ωριμάζει σε τρεις ή έξι μήνες. Αλλά οι πιστωτές της Αθήνας έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο 15 δισ. ευρώ το οποί έχει ήδη φτάσει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνει το άρθρο, η ευρωζώνη έχει αποκλείσει αύξηση του ορίου.

«Εναπόκειται τώρα στην Αθήνα να βιαστεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει το πόσο που απομείνει από τη βοήθεια», γράφει το Reuters. Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει στείλει στις Βρυξέλλες λίστα μεταρρυθμίσεων, που εγκρίθηκε από το Eurogroup αλλά ΔΝΤ και ΕΚΤ έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι δεν είναι λεπτομερής.

Μετά την πληρωμή στο ΔΝΤ τον Μάρτιο,η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πληρωμές τόκων 800 εκατ. τον Απρίλιο, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 8 δις ευρώ στους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ. «Στο τέλος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υιοθετήσουν τα μέτρα, και να κινηθούν γρήγορα» τονίζει στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM