Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά...

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά... Facebook Twitter
0

Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος ου Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους για να οριστεί το πλαίσιο ευελιξίας» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου το αργότερο».

Σε ερώτηση για το πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε τις εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις». «Είναι πολύ σοβαρή, αλλά είναι μια νέα κυβέρνηση με νέο όραμα. Πρέπει να δούμε κατά πόσο θα πετύχει τους στόχους της. Θα πρέπει να υπάρξει έντονη συνεργασία, δεν θα πρέπει να υπάρξει μονομερής δήλωση», πρόσθεσε και χαρακτήρισε τη λίστα «μόνο ένα πρώτο βήμα», τονίζοντας πως θα χρειαστεί χρόνο για να εξειδικευθεί.

Όπως είπε ακόμα, «τα ομόλογα θα παραμείνουν στο ελληνικό ταμείο, μόνο για ανακεφαλαίωση των τραπεζών», ενώ τόνισε ότι «λεφτά θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης». «Με την παράταση έχουμε χρόνο να επεξεργαστούμε την συνεργασία μας με την Ελλάδα, το πρώτο βήμα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» σημείωσε.

Σχετικά με τα σενάρια περί Grexit σημείωσε: «Συμφωνώ με τους κκ Ντράγκι και Γιούνκερ. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit, δεν έχουμε προετοιμάσει τους εαυτούς μας για κάτι τέτοιο».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν χώρες που συνεδρίασαν για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είπε πως «ξέρω μόνο μια χώρα που έκανε υπουργικό για το ενδεχόμενο Grexit, και ήταν η Βρετανία»

Οσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους  Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους». Εάν η πέμπτη αξιολόγηση για την Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επεσήμανε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ