Δεσμεύτηκαν 404 εκατ. € από 17 καταθέτες

Δεσμεύτηκαν 404 εκατ. € από 17 καταθέτες Facebook Twitter
17

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν εξαπολύσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, κατ' εντολή του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο -μέχρι τώρα- 50 μεγαλοκαταθέτες, ως ελεγχόμενοι για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαίρης Μπενέα για την εφημερίδα "Έθνος", 17 από αυτούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς τους, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Περίπου 404 εκατομμύρια ευρώ έχουν προς το παρόν δεσμευτεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των 17 υπόπτων, ποσά για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Παράλληλα και σύμφωνα με το Έθνος, δεσμεύτηκαν ακίνητα, τραπεζικές θυρίδες κ.λπ.


Οι πρώτοι 17 μεγαλοκαταθέτες, που ελέγχονται για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προέκυψαν από την αξιοποίηση των 44 CD με τα ονόματα όλων των καταθετών, ανεξαρτήτως ποσού σε ελληνικές τράπεζες (περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα ονόματα του δημόσιου βίου), καθώς και όλοι όσοι έχουν στείλει εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού.


Τα ανεκμετάλλευτα εδώ και δύο χρόνια CD με το υλικό-βόμβα περιλαμβάνουν και τα ονόματα των 3.500 μεγαλοκαταθετών και επενδυτών (γνωστά ως «οι λίστες Νικολούδη»), καθώς ήταν πρόσωπα που είχε εντοπίσει ο σημερινός υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Περιπτώσεις, όπου δεσμεύτηκαν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία:


• Πολιτικός μηχανικός, ο οποίος από το 1997 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 70 εκατ., ενώ δικαιολογεί από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει μόνο 4,5 εκατ. με 5 εκατ.
• Φαρμακοποιός στην Πάτρα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εμφανίζεται με καταθέσεις 50 εκατ., ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματά του δικαιολογούνται μόνο τα 17 εκατ.
• Ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, από το 1996 μέχρι το 2010 εμφανίζει καταθέσεις 65 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις, βάσει των οποίων έχουν δηλωθεί μόνο τα 15 εκατ.
• Σε άλλη περίπτωση, επιχειρηματίας εμφανίζει καταθέσεις από το 2006 μέχρι 2010, περίπου 84 εκατ. ευρώ. Από τις φορολογικές του δηλώσεις δικαιολογούνται τα 77 εκατ.
• Επιχειρηματίας εντοπίστηκε να έχει το 2007 καταθέσεις 10 εκατ., όταν από τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογούνται μόνο 1,3 εκατ.
• Αλλος φαρμακοποιός στην Πάτρα εμφάνιζε καταθέσεις 10 εκατ. από το 2000 μέχρι το 2015, ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογεί μόνο 1,3 εκατ.
• Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε να έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το 2007 καταθέσεις 12,5 εκατ., ενώ από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματός του καλύπτει μόνο τα 5 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 7,5 εκατ.
• Επιχειρηματίας με καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ, ο οποίος βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για τη χρήση των ετών 1997 - 2005 δικαιολογεί 5 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 55 εκατ. και ελέγχονται επίσης τέσσερα πρόσωπα, που εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς του.
• Ενας ακόμη φαρμακοποιός εμφανίζει 20 εκατ., δικαιολογεί τα 12 εκατ. από αυτά, με συνδικαιούχους στους λογαριασμούς του μέλη της οικογένειάς του.
• Επιχειρηματίας το 2010 είχε καταθέσεις ύψους 36,5 εκατ. Από τα δηλωθέντα εισοδήματά του μεταξύ 1996 και 2010 δικαιολογούνται 2,94 εκατ. Ελέγχεται για φοροδιαφυγή περίπου 34 εκατ. ευρώ.
• Από την κίνηση λογαριασμών άλλου ελεγχόμενου προέκυψε ότι το διάστημα 1996 - 2002 είχε καταθέσεις 12 εκατ. και 5,94 εκατ. ευρώ. Το 2003 εμφάνισε επιπλέον καταθέσεις 10,5 εκατ., ενώ δήλωσε συνολικά μόνο 6 εκατ.
• Με καταθέσεις 50 εκατ. εμφανίζεται ένας ακόμη ελεγχόμενος, ο οποίος από το 1996 μέχρι το 2006 δήλωσε μόνο τα 7 εκατ. Διερευνάται φοροδιαφυγή 43 εκατ.
• Σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοκαταθέτη εμφανίζεται ποσό 9 εκατ. Ωστόσο, με βάση τις δηλώσεις εισοδημάτων του δικαιολογεί μόλις 303.000!
• Αλλος, το 2008 είχε καταθέσεις 3 εκατ., ενώ από τις φορολογικές του δηλώσεις 1996 - 2008 δικαιολογούνται μόνο 1 εκατ. ευρώ.

πηγή: Έθνος

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Άντε και καλή αρχή στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάντως μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί από το 2013 και είχαν "θαφτεί". Μήπως θα έπρεπε να λογοδοτήσουν και όσοι υπεύθυνοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους;
Αφού "ξεχνούν" να τα δηλώσουν τότε είναι σαν να μην τα είχαν ποτέ άρα κατάσχεση πάραυτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχει τέτοιος νόμος. Τότε να έβλεπες για πότε θα σταματούσε η φοροδιαφυγή.
Θέλεις να μου πεις ότι η νέα κυβέρνηση βρήκε περισσότερους φοροφυγάδες μέσα σε 4 εβδομάδες, από ότι οι κυβερνήσεις των προηγούμενων 40+ ετών? Χμμμ για να δούμε τι έπεται..?
Κι όλα αυτά χάρι στην άρση του απορρήτου των καταθέσεων την οποία είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.Την οποία ποιος τη νομοθέτησε; Αυτός που θα κλείσουνε φυλακή τώρα, ο Παπανδρέου.
Και ΤΟΤΕ μαλλον καλα εκανε, γιατι εχω την αμυδρα υποψια οτι η αρση απορρητου επι ΓΑΠ η επι Σαμαρα μαλλον θα σπιουνευε εμενα κι εσενα για το ποτε θα μπει ο μισθος, μην και χασει η εφορια τα 10 ευρω που της χρωσταω, αλλα αυτα τα 404 εκατομμυρια ακομη δεν θα τα ειχαμε δει
Έχουν δημοσιευτεί και στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις απόκλισης φορολογικής δήλωσης με καταθέσεις. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είδες ακόμη αυτά δεν υπήρξαν άλλα ανάλογα. Δέσμευση προς διερεύνηση είναι δεν είναι κατάσχεση. Στατιστικά το ποσό που εισπράττεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το 10%. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει 3500 ονόματα τα οποία έχει συλλέξει ο ίδιος και από τα οποία βγάζει μόνο τα 17...για την ώρα. Υπάρχει και η λίστα των 55.000 καταθετών ύψους 22 δισ.Μένει να δούμε με τι ταχύτητα θα κινηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες -εμφανώς υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών- και εάν θα αρθούν τα εμπόδια που βάζουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα σε αυτή την ιστορία.
Έχεις δίκιο σ' αυτό που λες και προφανώς όλοι περιμένουμε την συνέχεια. Σίγουρα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γιατί η γραφειοκρατία είναι ατελείωτη ( δικηγόρος ούσα την έχω φάει στην μάπα χρόνια τώρα).Αυτό που βασικά ήθελα να τονίσω είναι ότι πέρα από τον χρόνο που απαιτείται ή τις όποιες ειδικές διαδικασίες, έχει σημασία και η βούληση της εκάστοτε ηγεσίας να διαβει αυτό το κατώφλι. Όπως είδαμε και στο παρελθόν τέτοιες υποθέσεις έμεναν στην διερεύνηση, τώρα είμαστε εν αναμονη των εξελίξεων.