Bloomberg: Ευρώπη και Ελλάδα πολεμούν για τις λέξεις

Bloomberg: Ευρώπη και Ελλάδα πολεμούν για τις λέξεις Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Για τον «πόλεμο της σημασιολογίας» κάνει λόγο σε άρθρο του το Bloomberg, αναφερόμενος τη διαμάχη της Ελλάδας με τις άλλες χώρες σχετικά με την επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

«Ακόμη και για τα απαιτητικά πρότυπα της Ευρώπης, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν αλλά η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσης της όχι σε μια βάση αρχών, αλλά στη σημασιολογία», σημειώνει.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις, όπως π.χ. για το χρέος  και πλέον θέλει ένα πακέτο διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους και μια προσωρινή διευθέτηση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ της παρούσας συμφωνίας και της νέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ακόμα πρόθυμοι να καλέσετε αυτή τη γέφυρα "επέκταση"».

Από την πλευρά της -η Γερμανία κυρίως, αναφέρει το άρθρο- επιμένει ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως με κάποια ευελιξία, και δεν συζητά τίποτα άλλο.

Το Bloοmberg αναρωτιέται ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια επέκταση που είναι μια γέφυρα σε ένα νέο πρόγραμμα και μια επέκταση με ευελιξία εν αναμονή της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα; «Στο λογικό παρατηρητή πολύ μικρή. Ωστόσο, λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρώ απειλείται με διάσπαση», σημειώνει.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι το υφιστάμενο σχέδιο διάσωσης δεν λειτούργησε και υπήρξε μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πίεση που καθυστέρησε την ανάπτυξη. Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το σφάλμα έχει αναγνωριστεί ευρέως, μεταξύ άλλων απότο αλλά (ένα από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου) και από άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Προς το τέλος ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η αυστηρή Γερμανία θέλει να διαλύσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, καθώς ο Σόιμπλε πιστεύει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για την απόφαση τους στις εκλογές.

Καταλήγει γράφοντας ότι «η άρνηση της ΕΕ να συμβιβαστεί με την Ελλάδα - να δεχθεί παραχωρήσεις που είναι κάτι λιγότερο από άνευ όρων παράδοση - δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό το αδιέξοδο που θα καταλήξει σε καταστροφή. Αν το κάνει, η Γερμανία και οι υποστηρικτές της θα φταίνε περισσότερο από ό, τι φταίει η Ελλάδα.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM