Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο Facebook Twitter
H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας (Δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης (A). ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
2

Τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δίνει γενναία κίνητρα που περιλαμβάνουν ακόμη και «κούρεμα» του χρέους στο μισό, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η υπουργός ανακοίνωσε πως για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31.12.2013 δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ, που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ αν τα χρέη είναι συγκεντρωμένα σε μία ΔΟΥ, ενώ το ελάχιστο είναι 10 ευρώ στις περιπτώσεις που τα χρέη οφείλονται σε πολλές ΔΟΥ.

Παράλληλα, για τους οφειλέτες αυτούς παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη της προηγούμενης ρύθμισης για διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων αν καταβάλουν το χρέος εφάπαξ. Για την εξόφλησή του σε 2 έως 5 δόσεις θα προβλέπεται διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων. Μετά τις 5 δόσεις και ανά 10 δόσεις θα υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού της διαγραφής που θα καταλήγει στο 30%.

«Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση με μια μικρή δόση», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε ότι στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των περισσότερων από τους 3,5 εκατ. οφειλέτες και η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, πάνω από το οποίο δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις, απαλείφεται.

Τα χρέη ως 5.000 ευρώ εντάσσονται άτοκα, χρέη πάνω από 5.000 ευρώ εντάσσονται με επιτόκιο 3%. Επίσης προβλέπεται ότι για καθυστέρηση πληρωμής τριών δόσεων θα υπάρχει προσαύξηση επιτοκίου 0,25%.

Καταργείται η προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης να πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις για την ένταξη σε αυτήν.

Ακόμα, καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα θα ισχύει για 12 μήνες.

Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στο τέλος Απριλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του χρέους ενώ για τις 100 δόσεις λήγει στο τέλος Μαΐου.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
το κόστος αυτής της χαριστικής πολιτικής προς τους κάθε φύσεως και μορφής μπαταξήδες ποιος θα το πληρώσει; Φυσικά όσοι δεν χρωστούν και πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Επικράτησε η λογική. Ήθελα να ήξερα ποιοι φωστήρες σκέφτηκαν να πληρώνουν σε 100 δόσεις όσοι χρωστούσαν μέχρι 15.000€ και για μεγαλύτερες οφειλές να πληρώνουν σε 72 δόσεις.