Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα

Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα Facebook Twitter
9

Το κείμενο που συντάχθηκε μετά το Γιούρογκρουπ αλλά δεν κοινοποιήθηκε ποτέ λόγω των διαφωνιών της Ελλάδας, αποκαλύπτουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times. «Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» έγραψε στο Twitter, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Peter Spiegel, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη.

 «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις (claims) βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες».

«Με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε, ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του προχωρούσαν προς την πόρτα εξόδου. Οι αξιωματούχοι όμως, αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί – και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην ανακοίνωση» γράφει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Εμείς, στο Brussels Blog, έχουμε στη διάθεσή μας την ανακοίνωση και τη δημοσιεύουμε παρακάτω. Κατά μία έννοια, είχε κάτι για όλους. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος. Για τον κ. Βαρουφάκη, υπάρχει ακόμη και η λέξη «γέφυρα» η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας  γέφυρα.»

 

Το κείμενο που παρουσιάζουν οι F.T. :
Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής θα καλύψει τον χρόνο ώστε οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

 

To αγγλικό κείμενο:
Today the Eurogroup took stock of the current situation in Greece and the state of the current adjustment programme. In this context, the Eurogroup has engaged in an intensive dialogue with the new Greek authorities.

The Greek authorities have expressed their commitment to a broader and stronger reform process aimed at durably improving growth prospects. At the same time, the Greek authorities reiterated their unequivocal commitment to the financial obligations to all their creditors.

On this basis, we will now start technical work on the further assessment of Greece's reform plans. The Greek authorities have agreed to work closely and constructively with the institutions to explore the possibilities for extending and successfully concluding the present programme taking into account the new government's plans.

If this is successful this will bridge the time for the Greek authorities and the Eurogroup to work on possible new contractual arrangements. We will continue our discussions at our next meeting on Monday 16 February.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
unseemly=outrageous and unpredictable ...για να δουμε στο τελος ποιο θαναι το εξωφρενικο και το απροβλεπτο με τους προφεσσορους και ινστρουχτορες,που αν κανουν λαθος(ελα τωρα)τραβανε και ενα δημοψηφισμα με τους ιθαγενεις της καλυτερης αραβικης χωρας της Ευρωπης,της Ελλαδας για να γλυτωσουν τις συνεπειες...
Ο Βαρουφάκης δεν ειναι πολιτικός..Ο Βαρουφάκης ειναι φιλελεύθερος..Ο Βαρουφάκης δεν έχει τάξει στο λαό, δεν το νοιάζει να επανεκλεγεί..Ο Βαρουφάκης ειναι οικονομολόγος και αυτό που τον ενδιαφέρει ειναι να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για τη διαπραγμάτευση.Όλα αυτα τον κάνουν πολύ πιό συνεργάσιμο και προσγειωμένο για να συνεργαστεί κάποιος.Γι αυτό και δήλωσε οτι δεχόμαστε ουσιαστικά το 70% των μέτρων του μνημονίου, έπλεξε σε δηλώσεις του το εγκώμιο Σόιμπλε-Μέρκελ.ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Προφανώς τα βρήκαν ως ένα βαθμό χθες βράδυ αλλά το τηλεφώνημα απο τους καθαρόαιμους πολιτικούς στην Αθήνα οδήγησε στο ναυάγιο..
Aπό ότι φαίνεται όλη η ιστορία γίνεται για τις λέξεις. Να χρησιμοποιηθούν η κατάλληλη γλώσσα ώστε ο μέσος ανόητος ψηφοφόρος να ικανοποιηθεί. Ήδη η επαίσχυντη λέξη "τρόικα" αποφασίστηκε να αντικατασταθεί με την πιο εύηχη "EU institutions", δλδ ΕΕ θεσμοί. Αμφιβάλλει κανείς ότι το πόπολο θα ξεγελαστεί;Φυσικά και θα ξεγελαστεί. Βραχυπρόθεσμα όμως.
Αν είχαμε μυαλό, η προηγούμενη κυβέρνηση με την ανοχή (αν όχι στήριξη), της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να ολοκληρώσει το προηγούμενο πρόγραμμα.Στη συνέχεια και χωρίς συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας της οικονομίας και με πιθανή πρόσβαση στις αγορές μέσω του νέου προγράμματος της ΕΚΤ και από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις, χωρίς φωνές που αναστατώνουν τις αγορές και βλάπτουν εμάς που είμαστε οι πιο ευάλωτοι, θα έπρεπε σχεδιάσουν μια αναλυμένη, σοβαρή, όχι λαϊκίστικη πρόταση προς τους Δανειστές για ελάφρυνση του χρέους. Τα διαπραγματευτικά μας όπλα θα ήταν πολλαπλάσια και το αποτέλεσμα με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.Αντί γι' αυτό όμως:-Κάναμε εκλογές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας-Σε δυο εβδομάδες χωρίς να έχουμε ασχοληθεί με τον Πρόεδρο, φτάσαμε κοντά στο σημείο 0: καμία επενδυτική δραστηριότητα, οι τράπεζες να μην μπορούν να δώσουν κανένα δάνειο κατά πάσα πιθανότητα για όλο το 2015 (γιατί όσο και αν φαίνεται απίστευτο ήταν προγραμματισμένο) και δεν φαίνεται στον ορίζοντα να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, να έχουν καταρρεύσει τα φορολογικά έσοδα…-Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ύφεση.-Εμφανίστηκαν πάλι σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ε.Ε.…και τελικώς η διαπραγμάτευση περιορίζεται στο αν θα ονομάσουμε το μνημόνιο πρόγραμμα και την παράταση «γέφυρα» για εσωτερική κατανάλωση.Πλέον θεωρούμε ως καλό σενάριο, το αυτονόητο, δηλαδή την παραμονή στο Ευρώ.Κρίμα…
Οι Financial Times γράφουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάδοσης 37 δις (μελέτη ΔΝΤ). Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το χρέος θα μεγαλώσει, και ο Τσίπρας θα κάνει "κοινωνική πολιτική" με δανεικά. Με ήδη 175% χρέος.
Μα το ζητούμενο για εμάς αυτό ακριβώς είναι. Να παίρνουμε δανεικά για να ανοίγουμε ξανά την ΕΡΤ, να επαναφέρουμε τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης και να επαναπροσλάβουμε όλους αυτούς που είχαν διοριστεί απο το παράθυρο και με πλαστά πιστοποιητικά.