Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup

Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup Facebook Twitter
0

Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει την πρότασή της και θα προσπαθήσει να τους εταίρους για την αναγκαιότητα ενός προγράμματος-γέφυρα, το οποίο θα δώσει χρόνο στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη συνεδρίαση με τρεις εκπροσώπους: τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον Γ. Χουλιαράκη, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group. Σήμερα ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup Facebook Twitter

Πριν την έναρξη του Eurogroup, προηγήθηκε συνάντηση των Ελλήνων αξιωματούχων με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα και αφορούσαν το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συμφωνία γέφυρα.

«Θα ακούσουμε τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα εξετάσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αναμένει κάποιο αποτέλεσμα σήμερα. «Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος και είμαι ανοιχτός να ακούσω και να αρχίσω τις συζητήσεις», είπε. «Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Πώς και υπό ποιες συνθήκες, αυτό θα το συζητήσουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup Facebook Twitter

Μιλώντας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει κάποια απόφαση σήμερα. «Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, είπε ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί». «Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί αλλιώς δεν θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα», τόνισε.

Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup Facebook Twitter

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μιλώντας σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Επίσης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος για εποικοδομητικές συνομιλίες σήμερα στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί λίγο πριν από το Γιούρογκρουπ, σημειώνοντας ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι το τρέχον πρόγραμμα, και οι όποιοι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν μόνο εντός αυτού του πλαισίου.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι «είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε». «Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί, είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», πρόσθεσε.

Ξεκίνησε η «μάχη» του Eurogroup Facebook Twitter

Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ