''Τρελή η Γερμανία αν δεν δεχτεί την πρόταση Βαρουφάκη για το χρέος''

''Τρελή η Γερμανία αν δεν δεχτεί την πρόταση Βαρουφάκη για το χρέος'' Facebook Twitter
0

Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα λογική, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, λέγοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί σε ποια βάση η Γερμανία μπορεί να την απορρίψει χωρίς συζήτηση.

«Όπως έχω υποστηρίξει» σημειώνει «το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να μειωθεί - αλλά όχι να εξαφανισθεί - η απαίτηση να σημειώνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για την ανάκαμψη» προσθέτοντας ότι αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα.

«Ο κ. Γ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του λένε πως δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους» σημειώνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας: «Αυτό που θέλουν, αντί τούτου, είναι η σημαντική, αλλά όχι υπερβολική, χαλάρωση του βάρους από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων - από το 4,5% στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν επίσης μία ευελιξία να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που προβλέπει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».

«Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες. Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση - ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα βασίζεται στην απειλή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, αν (η Ελλάδα) δεν ενδώσει.

Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές» τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM