Δεκάδες οικονομολόγοι ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεκάδες οικονομολόγοι ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους Facebook Twitter
Phil Ipparis / SOOC
1

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσονται 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, με επιστολή τους στους Financial Times. Αντίστοιχη επιστολή είχαν στείλει δύο ημέρες πριν 35 οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο στη βρετανική Guardian, ενώ διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους έχουν υπογράψει και σαράντα περίπου διακεκριμένοι Αυστραλοί οικονομολόγοι.

Τη σημερινή επιστολή στους Financial Times υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτς και σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης. Τονίζουν ότι «η Ευρώπη θα ωφεληθεί, αν δοθεί στην Ελλάδα μία νέα αρχή» και προτείνουν τρεις μορφές αναδιάρθρωσης.

Πρώτον, μία υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα, για παράδειγμα να μην εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος της η χώρα για την επόμενη πενταετία και να προβεί σε αποπληρωμή μόνο αν επιτύχει ανάπτυξη 3% και αφού έχει ανακτήσει το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Δεύτερη πρόταση είναι η μερική απομείωση του χρέους, ενώ η τρίτη αφορά τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων για αποδοτικά προγράμματα επενδύσεων, ιδιαίτερα για τις εξαγωγές.

Επισημαίνουν, ωστόσο πως τα παραπάνω δεν είναι επαρκή για την διασφάλιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αν η χώρα δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση της λιτότητας από τις μεταρρυθμίσεις».

Δύο ημέρες πριν, 35 ακόμη οικονομολόγοι έστειλαν επιστολή στη Guardian ζητώντας «κούρεμα» του χρέους, τέλος στη λιτότητα και αναπτυξιακές πολιτικές. «Καλούμε την τρόικα να διαπραγματευτεί με καλή πίστη, ώστε να υπάρξει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέοι όροι αποπληρωμής», ανέφεραν.

Το ελληνικό χρέος απασχολεί σήμερα και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Ο οικονομολόγος του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρώην αρχηγός του συντηρητικού Φιλελεύθερου κόμματος, Τζον Χιούσον, υποστηρίζει ότι χωρίς μείωση του χρέους «δεν υπάρχει ελπίδα» για την Ελλάδα. Ο ίδιος μαζί με άλλους σαράντα διακεκριμένους Αυστραλούς οικονομολόγους έχουν υπογράψει διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ομογενή οικονομολόγο Αδάμ Ρόρρη, ο οποίος έχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΗΕ, «τη διακήρυξη αυτή την υπέγραψαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Βρετανία, τον Καναδά, ακόμα και την Κίνα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια