Ως το τέλος του μήνα τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Ως το τέλος του μήνα τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ Facebook Twitter
0

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να δημοσιευθούν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την έκπτωση για όσους τη δικαιούνται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την έκπτωση δικαιούνται περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες από τους συνολικά 6,1 εκατ. που καλούνται να πληρώσουν το φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αναπροσαρμογές θα είναι "αυτόματες", καθώς η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςθα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον:

- το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί,

- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και

- η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολυτέκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

Σημειώνεται πως η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 31 Οκτωβρίου. Όσοι έχουν λάθη στο Ε9, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση θα υπολογιστεί ως το Δεκέμβριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ