ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TΑΙΠΕΔ: 14 τουριστικά ακίνητα μετατρέπονται σε Boutique Hotels

TΑΙΠΕΔ: 14 τουριστικά ακίνητα μετατρέπονται σε Boutique Hotels Facebook Twitter
To Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας στη Ρόδο
4

Σε διεθνή διαγωνισμό για την μετατροπή 14 τουριστικών ακινήτων σε Boutique Hotels προχωρά με σημερινή ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός που θα γίνει σε μια φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 αφορά τα παρακάτω ακίνητα:

8 επιλεγμένα πρώην ξενοδοχεία Ξενία (Άνδρος, Βυτίνα, Κοζάνη, Έδεσσα,Κομοτηνή, Θάσος, Πλαταμώνας, Τσαγκαράδα)
3 παραδοσιακά Αρχοντικά στο Πήλιο
2 πρώην Σανατόρια, στην Αρκαδία και στη Ρόδο
και τη Villa de Vecchi, ένα ιστορικής σημασίας ακίνητο στη Ρόδο.

Όπως επισημαίνεται από το Ταμείο, τα ακίνητα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, διαμορφώνοντας γεωγραφικά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια ακινήτων κατάλληλων για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού και αναψυχής.

TΑΙΠΕΔ: 14 τουριστικά ακίνητα μετατρέπονται σε Boutique Hotels Facebook Twitter
To Σανατόριο της Μάνας, στη Βυτίνα Αρκαδίας - φωτό:fantasiopliksia.blogspot.gr

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα 14 ακίνητα

Στην κατηγορία Boutique Hotels / Historic Buildings εντάσσονται επιλεγμένα ξενοδοχεία Ξενία, τα πρώην Σανατόρια «Μάνα» στη Βυτίνα και «Αγία Ελεούσα» στη Ρόδο, η Villa de Vecchi στη Ρόδο, καθώς και τα Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη στο Πήλιο. Πρόκειται για ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας, τα οποία τοποθετούνται σε μερικά από τα πιο προνομιακά τοπία της χώρας.

Τα Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ ήταν ένα ξενοδοχειακό πρόγραμμα εθνικής κλίμακας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών της χώρας τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Πολλά ξενοδοχεία σχεδιάστηκαν από γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες και αποτελούν διατηρητέα κτήρια ενόψει της αρχιτεκτονικής τους αξίας.

Οι πλεονεκτικές τοποθεσίες τους ανά την Ελλάδα σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό τους ύφος, την αισθητική τους και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα κατέστησαν ορόσημο του ελληνικού ξενοδοχειακού τομέα.

Το πρώην Σανατόριο Μάνα βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατόδασος του Μαινάλου πολύ κοντά στον δρόμο που συνδέει την Βυτίνα με την Δημητσάνα και απέχει από την Αθήνα περίπου 200 χλμ Το Σανατόριο είναι κτισμένο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο 500 μ2, ισόγειο 660 μ2 και δύο ορόφους από 660 μ2-σύνολο περίπου 2500 μ2. Άλλα χαρακτηριστικά του κτιρίου είναι οι νεοκλασσικές επιρροές, στοιχεία που εμφανίζονται σε κτίρια της αντίστοιχης περιόδου τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και στην Τρίπολη.

Το πρώην Σανατόριο της Αγίας Ελεούσας συνίσταται σε ένα σύμπλεγμα τριών διατηρητέων – προστατευόμενων διώροφων κτιρίων κατασκευασμένων κατά την εποχή της ιταλικής κατοχής, τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αποθέματα του νησιού. Πρόκειται για κτίρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 708,60 μ2 επί οικοπέδου επιφάνειας 21.380 μ2. Το Σανατόριο βρίσκεται στο χωριό Ελεούσα, μια από τις πιο πράσινες περιοχές του νησιού, 37 χλμ από την πόλη της Ρόδου η οποία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τα τρία Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.

Τα Αρχοντικά Ξηραδάκη και Μουσλή βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 μ2 ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 μ2.

Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, οικισμό με σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το Αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 μ2.

Η «VILLA DE VECCHI» είναι ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα (κατασκευάστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής), συνολικής επιφανείας 757 μ2, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Εκτός από τις περιγραφές των ακινήτων, δεν βλέπω κάποια αναφορά στους όρους αξιοποίησης.Ο διαγωνισμός ποιους αφορά;Επενδυτές, εργολάβους;Τι κίνητρα θα δοθούν στους αναδόχους;Tι κερδίζει το Ελληνικό δημόσιο;Έχει γίνει κάποια μελέτη για την μη-επιβάρυνση των υφιστάμενων μονάδων σε αυτές τις περιοχές;Π.χ. αν στις τοποθεσίες της Ρόδου υπάρχουν ήδη boutique hotels που τα φέρνει πέρα με το ζόρι, τι θα συμβεί αν ανοίξουν αλλά 2;Με ποιο τρόπο σκοπεύει το ΤΑΙΠΕΔ να επιτευχθεί η μη επιβάρυνση των υφιστάμενων μονάδων; Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους προορισμούς.Για να δούμε τελικά αν αυτό είναι καλό ή κακό για το σύνολο πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχειώδη δεδομένα.
Μου κάνει εντύπωση το ότι προσπαθούν να κάνουν κάτι με το σανατόριο της Μάνας, το οποίο έχει αρκετό ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά, ενώ και η ιστορία της Μάνας είναι πολύ συγκινητική. Όταν το βρήκα πριν από χρόνια, ήταν σε τρισάθλια κατάσταση, με ξυλωμένο ό,τι μπορούσε να ξυλωθεί και πιο πολύ το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο βοσκοί της περιοχής - αναβαν και φωτιά το κέντρο της μεγάλης σάλας... Πάντως θεωρώ δύσκολο να βρεθεί ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο κτίριο, ενώ για το Ξενία της Βυτίνας τα πράγματα είναι πιο απλά, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.