Στο 27,8% η ανεργία το α' τρίμηνο του έτους

Στο 27,8% η ανεργία το α' τρίμηνο του έτους Facebook Twitter
4

Στο 27,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα, παραμένοντας σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά σημειώνοντας άνοδο από το 27,6% του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Οι άνεργοι έφτασαν τους 1.342.299, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο23,0% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 71,4%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (36,5% έναντι 27,0%).

Το μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στο Νότιο Αιγαίο με 30,3% και στην Κεντρική Μακεδονία με 29,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στο Βόρειο Αιγαίο με 24,4% και στην Πελοπόννησο με 23,4%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανήλθε στο 9,2% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 62,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 7,0% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,4 γιατί εκπαιδεύεται, το 3,2% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 22,8% για διάφορους άλλους λόγους. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,3%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,4%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (25,0%). Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (56,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 61,5%.

Δείτε όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μετεκλογικά τα πραγματικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια...Ψέμα και η οριακή μείωση της ανεργίας που παρουσιαζόταν ως επιτυχία (λες και το να σταθεροποιηθεί η ανεργία στο 27% δεν είναι δείγμα ανικανότητας, τελικά όμως ούτε καν αυτό δεν μπορούν)...
Πρότεινα κάτι τέτοιο;Όλο το δημόσιο αυτοί που υπερασπίζεσαι το διόρισαν...Επίσης εκμηδένισαν και τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εξακολουθείς να τους υπερασπίζεσαι
Γιατί δεν κρεμόταν από τον ιδιωτικό τομέα για να είναι τα πράγματα ευνοϊκά όπως στο δημόσιο ζωή και κότα. Που να προσλάβουν εργαζόμενους? Τώρα επιστρέφουν πάλι στην παραγωγή. Έχουμε βιομηχανικές περιοχές που έχουν ελάχιστες παραγωγικές επιχειρήσεις και όλο εμπορικές. Δίνουν επιδοτήσεις στις εμπορικές και τις έχουν στην ίδια θέση με τις παραγωγικές. Κοίτα γύρο σου