«Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο»

«Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο» Facebook Twitter
6

Παρότι έθεσε ευθέως θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αν δεν εφαρμόσει μέχρι τέλους μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ο Σόιμπλε έρχεται τώρα με διευκρινίσεις από την εκπρόσωπο του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς πάντως να κάνει στην ουσία πίσω στα όσα είπε. «Ο Β.Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο. Οι δηλώσεις του κινούνται στη λογική των αποφάσεων της Ευρωζώνης» σημείωσε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κότε επαναλαμβάνοντας ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί νέα βοήθεια στο τέλος του προγράμματος οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

Φρόντισε να σημειώσει πάντως ότι «εναπόκειται, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια». Όπως είπε επίσης, το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι το φθινόπωρο όταν γίνουν γνωστά  τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Ελπίζω κάποια στιγμή μετά από χρόνια να γίνουν κατανοητά όλα τα παραμύθια που έχουν λεχτεί αυτόν το καιρό.. Τα πράγματα είναι απλά, Την άνοιξη του 2012 επειδή δεν μπορούσαμε να πάρουμε νέο δάνειο με ομόλογα ζητήσαμε χρήματα από την ευρωπαϊκή ένωση και το ΔΝΤ. Αυτοί μας είπαν θα σας δανείσουμε μόνο αν δεν χαλάτε πιο πολλά από όσα βγάζετε ως κράτος κάτι απολύτως λογικό, και συμφωνήσαμε να μας δείξουν με πιο τρόπο θα μειώσουμε τα ελλείμματα και θα βελτιώσουμε την οικονομία μας.Μέχρι τότε θα μας δανείζουν όσα χρειαστούμε με σχεδόν μηδέν επιτόκιο αλλά θα ελέγχουν όλους τους προϋπολογισμούς μας για να μην ξανά ξεφύγουμε.Στο μεταξύ αναλαμβάνουν και όλα τα χρέη μας και κούρεψαν και 200 δις χρέος.Αν δεν καταλάβουμε αυτή την τόσο απλή αλήθεια τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά..
Απ'όσο γνωρίζω το κούρεμα μείωσε το χρέος κατά περίπου 100 δις. Τα άλλα 100 δις κούρεμα που τα βρήκες δεν το γνωρίζω, ίσως να εξηγούσες, θα το εκτιμούσα πραγματικά. Το κούρεμα λοιπόν που λες που τόσο αβασάνιστα έκαναν οι δανειστές μας ήταν εσωτερικό, κοινώς σκότωσε κάθε μέλλον σε παιδεία, υγεία και άλλους τομείς αλλά δεν πειράζει ας πούμε και πάλι καλά αρκεί να μην κακοκαρδίσουμε τους Γερμανούς. Αν μένεις Ελλάδα πάντως απορώ πως το λες αυτό, ειλικρινά απορώ.Το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο δε μου λέει κάτι, από τη στιγμή μάλιστα που τα λεφτά των δανείων τους οι Γερμανοί τα έχουν βγάλει στο πολλαπλάσιο εξ αιτίας της κρίσης στον Νότο, αλλά ας μην λέμε πάλι τα ίδια. Εγώ ξέρω ότι όταν θες να βοηθήσεις κάποιον δεν του δίνεις δάνεια, τον βοηθάς, όπως φαντάζομαι θα έκανε κάθε φιλάνθρωπος στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, μάλλον είσαι από αυτούς που προτείνουν να καταστραφεί το ελληνικό γένος και το μέλλον των Ελλήνων και σιγά σιγά να πουλάμε και κανά νησί αρκεί φυσικά να επιστρέψουμε τα δανεικά. Ας μην έχουμε πατρίδα, τουλάχιστον να έχουμε αξιοπρέπεια (λες και μας έμεινε καθόλου).Όσον αφορά το πως φτάσαμε ως εδώ αναρωτήσου λίγο κι εσύ ή θα μας πεις το γνωστό παραμυθάκι "εγώ δε ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ" γιατί αυτό ξέρω να το πω κι εγώ. Επειδή λοιπόν ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων όντως δε ψήφισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά δυστυχώς εν προκειμένω η πλειοψηφία κερδίζει, καταστραφήκαμε εξ αιτίας τους και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να απολογούνται όσοι δεν ψήφισαν έχοντας κατά νου θέσεις στο δημόσιο για τη σημερινή κατάσταση αφού δε φταίνε; Αλλά ακόμα κι αυτοί που φταίνε, τι προτείνεις να γίνει; Να σκύψουμε το κεφάλι, να ξεπουλήσουμε τα πάντα και να ζούμε αναξιοπρεπώς μέχρι τον αιώνα τον άπαντα; Διότι με τέτοιο χρέος ούτε στον αιώνα τον άπαντα δε ξεχρεώνουμε εκτός κι αν ξαφνικά το ελληνικό υπέδαφος γεμίσει πετρέλαιο, χρυσάφι και διαμάντια.
Αν επιτρέπεις μια διόρθωση, αυτά δεν τα είπαν το 2012.Τα έλεγαν εδώ και 30-40 χρόνια (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΟΚ, Παγκόσμια τράπεζα κλπ).Δες αυτό πχ και υπολόγισε ποσά (αν αντέχεις).Από το 1994 μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. έχει εκδώσει τέσσερις αρνητικές αποφάσεις εναντίον της Ολυμπιακής για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει, υποχρεώνοντάς τη να επιστρέψει ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το 1994 οι φορολογούμενοι επωμίστηκαν πάνω από € 2 δισ για να εξυγιανθεί η εταιρία. Το 2002 η Ο.Α. καλείται να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους € 160 εκατ. για το διάστημα 1994 -2002. Το 2005 η Ε.Ε. θεωρεί «διάδοχο» το νέο σχήμα του 2003 και επιβαρύνεται η νέα εταιρία με € 360 εκατ χρέη της παλιάς Ολυμπιακής. Καλείται επίσης να επιστρέψει νέες ενισχύσεις ύψους € 540 εκατ για την περίοδο 2002 -2004. Το 2008 η Ε.Ε. ζητά την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους € 850 εκατ τουλάχιστον. Εάν αυτά τα χρήματα επιστραφούν, είναι σαφές ότι οι εταιρείες – διάδοχοι της Ολυμπιακής (Ολυμπιακές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες και Ολυμπιακή Αεροπλοϊα) θα κλείσουν.η μόνη αεροπορική εταιρία που είναι τόσο ζημιογόνα σε σχέση με το μέγεθος της. Η Ολυμπιακή παράγει έλλειμμα 1 εκατ ευρώ την ημέρα. Παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημιές πάνω από 2,6 δις. Ευρώ ενώ την ίδια στιγμή που εταιρείες όπως η Lufthansa και η British Airways (100% ιδιωτικές) και η Iberia (95% ιδιωτική) πολλαπλασιάζουν κάθε χρόνο τα κέρδη τους.
Αφού είμαστε τόσο κακοί μαθητές να μας θέσει ο θεός Σόιμπλε εκτός ευρωζώνη, Ε.Ε., ακόμα κι εκτός πλανήτη με τη φόρα που έχει πάρει. Πάντως, αν όντως έχουν τόση εξουσία και δε συμμορφωνόμαστε οι κακοί Έλληνες αναρωτιέμαι γιατί δε μας έχει "πετάξει" ήδη εκτός. Μήπως γιατί τον βολεύει απίστευτα μια τέτοια κατάσταση; Απ'όσο μαθαίνω η Γερμανία πλουτίζει λόγω της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο και τέτοιες δηλώσεις ανεβάζουν πολύ τις μετοχές τους. Εμπρός Σόιμπλε προς ένα τέταρτο Ράιχ όπως οι μέντορες σου.