ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους»

«Έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους» Facebook Twitter
13

Την άποψη ότι η Γερμανία θα έπρεπε να αφήσει τους Έλληνες στην τύχη τους αφού «δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις», εκφράζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ.

Σε συνέντευξή του  στο  Focus Online λέει επίσης ότι η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί και πως τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα χάθηκαν αλλά  οι δανειστές δεν έχουν το θάρρος να το πουν στους φορολογούμενους των χωρών τους.

Ο Μάιερ επισημαίνει, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε,  ότι ποτέ δεν ήταν μεγάλος ο ζήλος των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και «στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου». «Ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται», λέει.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση «έχει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της».

«Περάσαμε το σημείο χωρίς επιστροφή“ στην υπόθεση της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να αφήσουμε τους Έλληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές πως το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση».

Σύμφωνα με τον Μάιερ που επίσης δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, «τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την βοήθεια της ΕΚΤ». Λέει ακόμη ότι η ελληνική έξοδος στις αγορές ήταν επιτυχημένη γιατί η ΕΚΤ εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα και όχι γιατί έγιναν οι μεταρρυθμίσεις.  

13

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM