«Τώρα είναι ώρα για στάση πληρωμών από την Ελλάδα»

«Τώρα είναι ώρα για στάση πληρωμών από την Ελλάδα» Facebook Twitter
2

Για το αν είναι αυτή μια καλή στιγμή για την Ελλάδα, ώστε να κηρύξει στάση πληρωμών, διερωτάται ο αναλυτής των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σημειώνοντας: «Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;».

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η Ελλάδα είναι σε θέση να το κάνει αφού με το πλεόνασμα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές ενώ την ίδια ώρα,  «η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση. Ούτε και ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει».

Για την επιστροφή στις αγορές τονίζει ότι είναι «τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα», σημειώνοντας  πως «η Ελλάδα δεν προσελκύει αρκετές επενδύσεις από το εξωτερικό, ούτε μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού της συστήματος».

«Τώρα σκεφτείτε την εναλλακτική. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, που υποτιμάται αμέσως. Για να εξασφαλίσει το ανταγωνιστικό όφελος χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα με έναν αξιόπιστο στόχο για τον πληθωρισμό και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι μία εύκολη επιλογή, και θα απαιτούσε πολύ περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα η Αθήνα», γράφει ο Μίνχαου.

Υποστηρίζει ότι παρά την αρχική τρομοκράτηση των επενδυτών, αυτοί γρήγορα θα επέστρεφαν.

Για το τέλος, σημειώνει ότι δεν υποστηρίζει αυτή τη λύση, «όμως οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε θέση όπου υπάρχει επιλογή».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Απορω γιατι ασχολειστε με οσα γραφονται στους Financial Times,στο γνωστο αυτο "εργαλειο" της ελληνικης αντιπολιτευσης,και δη της αξιωματικης .Ειναι πασιφανες οτι το "καθοδηγουμενο" αυτο αρθρο ενος προφανως "παλαιομαρξιστη" αρθρογραφου ,στοχευει μονον στην απαξιωση του προσφατου κυβερνητικου θριαμβου της "εξοδου στις αγορες" και τον συνακολουθο επηρεασμο της κοινης γνωμης κατα των "κυβερνητικων εταιρων",εν οψει εκλογων.Ο ελληνικος λαος,ομως,δεν τα "τρωει"κατι τετοια.Θα συνεχισει να "ενημερωνεταια"απο τα εγκυρα τηλεοπτικα καναλια μας,MEGA,ANT1,ΣΚΑΙ,STAR,ALPHA και,φυσικα,ΔΤ,μεσω εγκριτων δημοσιογραφικων φωνων,οπως αυτης του κ.Πρετεντερη και των "ομολογων" του,και να αγνοει ευκαιριακα ,περιθωριακα,και αριστεριζοντα εντυπα οπως οι Financial Times. Δικαιωνοντας,ετσι,απολυτα τοσο τον Albert Einstein οσο και τον Friedrich Schiller.